Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Julialaantje 4
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1870 1870 ca. 1870


Beschrijving van Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise

"VILLA ELISE". Voormalige tuinmanswoning en gastenverblijf in een ecletisistische stijl met ondermeer neorenaissance elementen, genaamd "Villa Elise", omstreeks 1870 op de plaats van een oudere boerderij gebouwd. Het deels onderkelderde bakstenen gebouw heeft een vrijwel rechthoekige grondslag, een asymmetrische opbouw en wordt overkapt door een samengesteld zadeldak. De centraal geplaatste hoofdingang is toegankelijk middels een bakstenen trap van recente datum die voor de bescherming niet in aanmerking komt. De voorgevel (zuid) is links voorzien van een veranda en rechts van een topgevel met van royale overstek die met makelaarswerk gedecoreerd is. De noord-, zuid-, en westgevel hebben een niet regelmatige indeling. Door middel van een doorgang tussen Villa Elise en de oranjerie uit ca. 1830 zijn beide complexonderdelen met elkaar verbonden. In 1997-98 werd het pand gerestaureerd en deels verbouwd. In het INTERIEUR zijn ondermeer de hoofdstructuur, het trappenhuis met schilderingen en tekst bewaard gebleven. VILLA ELISE is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het eclectisistische ontwerp van het exterieur waarin ondermeer neorenaissance elementen zijn opgenomen, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506926
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise in Rijswijk

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Toegangshek voor Villa Elise

Julialaantje 4
Rijswijk
TOEGANGSHEK VOOR VILLA ELISE. Voor Villa Elise aan de weg geplaatst midden-19de-eeuws toegangshek, bestaande uit twee slanke gietijzeren ..

Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in ..

Welgelegen: fruitmuur

Julialaantje 2
Rijswijk
FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moest..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise in Rijswijk

Foto's (1)