Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen: oranjerie in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Julialaantje 4
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1830 1830 ca. 1830


Beschrijving van Welgelegen: oranjerie

ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse delen naar Nederland vervoerd en ten westen van het Huis Welgelegen opgetrokken. De oranjerie op rechthoekige grondslag en een natuurstenen plint is voorzien van een zadeldak en samengesteld uit losse gietijzeren onderdelen. Thans resteren nog elf smalle kolommen; deze zijn bovenaan met elkaar verbonden door roosters met ruitvormige detaillering waarin oorspronkelijk blauw glas was geplaatst. De oost- en zuidzijde van de oranjerie bestaan uit glazen wanden, de noord- en westzijde bestaan uit muren van respectievelijk de voormalige wagenschuur en Villa Elise. In de oranjerie bevinden zich de originele rood bakstenen vloer en trek- en drukstangconstructie van het zadeldak. Oorspronkelijk was de oranjerie aan de oostzijde voorzien van een halfronde beƫindiging. In 1944 werd echter ten gevolge van een explosie alle glas uit de oranjerie geblazen en werd tevens de halfronde beƫindiging vernield. In 1998 werd de oranjerie gerestaureerd. ORANJERIE van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, de zeldzaamheid, het karakteristieke materiaalgebruik, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506925
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen: oranjerie in Rijswijk

Welgelegen: gastenverblijf Villa Elise

Julialaantje 4
Rijswijk
"VILLA ELISE". Voormalige tuinmanswoning en gastenverblijf in een ecletisistische stijl met ondermeer neorenaissance elementen, genaamd "V..

Toegangshek voor Villa Elise

Julialaantje 4
Rijswijk
TOEGANGSHEK VOOR VILLA ELISE. Voor Villa Elise aan de weg geplaatst midden-19de-eeuws toegangshek, bestaande uit twee slanke gietijzeren ..

Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in ..

Welgelegen: fruitmuur

Julialaantje 2
Rijswijk
FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moest..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Kaart & Routeplanner

Route naar Welgelegen: oranjerie in Rijswijk

Foto's (1)