Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen: dienstwoning in Rijswijk

Woonhuis

Julialaantje 2 A
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1711


Beschrijving van Welgelegen: dienstwoning

In oorsprong vroeg-18de-eeuwse DIENSTWONING ANNEX WAGENSCHUUR behorende tot het complex "Welgelegen". Links van de dienstwoning staat de wagenschuur die thans (1998) als woning bestemd is. De één bouwlaag hoge dienstwoning en wagenschuur zijn op rechthoekige grondslag in baksteen opgetrokken en worden door vier, deels met rode en bruine pannen gedekte schilddaken overkapt. De voor-, achter- en zijgevel hebben een onregelmatige indeling. Omstreeks 1830 werd de wagenschuur verbonden met de toen gebouwde oranjerie. De achtergevel en het interieur van de wagenschuur zijn tijdens een verbouwing in 1997 ingrijpend gewijzigd. De DIENSTWONING ANNEX WAGENSCHUUR behorende tot het complex "Welgelegen" is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, de relatie met de oranjerie, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Welgelegen: dienstwoning in Rijswijk

Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in ..

Welgelegen: fruitmuur

Julialaantje 2
Rijswijk
FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moest..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Toegangshek voor Huis Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
TOEGANGSHEK VOOR HUIS WELGELEGEN. 19de-Eeuwse smeedijzeren toegangshek, gemaakt in Zweden, staande op naar buiten uitzwenkende bakstenen ..

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Kaart & Routeplanner

Route naar Welgelegen: dienstwoning in Rijswijk

Foto's (1)