Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kazematten grenzend aan het Arsenaal in Grave

Militair Object

St.Elisabethstraat 35
5361HJ Grave
Noord Brabant

Bouwjaar: 1694


Beschrijving van Kazematten grenzend aan het Arsenaal

KAT MET VIJF KAZEMATTEN UIT 1694: aarden verhoging of kat (cavalier) bouwrestanten bevattend van het in 1674 zwaar beschadigde kasteel op deze plaats, en gediend hebbend als opstelplaats van geschut en tot beveiliging van het arsenaal, inwendig zijn vijf met tongewelven overkluisde ruimten aanwezig met uitgang in de bakstenen frontmuur aan het "arsenaalplein". Frontmuur verder ingedeeld door twee getoogde vensters met luiken ter weerszijden van de deuren, een dito venster met luiken boven de deur met uitzondering van de deur geheel rechts waar de muur is weggebroken (1898) en met een hooggeplaatst thermenvenster is uitgevoerd. Op de kat zijn nog restanten van de in landschapsstijl uitgevoerde wandeltuin herkenbaar. Waardering De kat of cavalier met vijf kazematten uit 1694 bezit ouderdomswaarde, is van algemeen cultuurhistorisch belang omdat het een zeldzaam en gaaf voorbeeld van militaire bouwkunst betreft en als zodanig ook van architectuurhistorische betekenis is. Vanwege de in de kat verwerkte restanten van het kasteel van Grave vertegenwoordigt het object archeologisch, architectuur- en bouwhistorisch belang. Daarnaast geldt de transformatie van de oorspronkelijk als verdedigingswerk opgerichte kat tot recreatief wandelgebied als cultuurhistorisch waardevol. Het object vormt in aard en verschijningsvorm een structureel en beeldbepalend onderdeel van het historisch complex op het zuidwestelijk bastion van de stad en is als zodanig van algemeen cultuurhistorisch belang te kenschetsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506922
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arsenaalplein met omliggende gebouwen

Het Arsenaal is een gebouwencomplex dat een overblijfsel is van de vestingwerken te Grave.

Het is gebouwd op de plaats waar sinds het einde van de 13e eeuw het Kasteel van Grave stond, waarin de heren van het Land van Cuijk gevestigd waren.

Aanleg

Ingang van het Arsenaal
Kruithuis/kapel

Toen de vestingwerken door Menno van Coehoorn werden gemoderniseerd, werd dit kasteel gesloopt in het jaar 1688. De reden ervoor was onder andere dat het gebouw bij het beleg van 1674 zwaar beschadigd was. Slechts het poortgebouw bleef behouden. Dit werd eerst als kruitopslagplaats gebruikt en later verbouwd tot kapel. Nieuwe gebouwen werden opgericht en deze stammen voornamelijk uit het eind van de 17e eeuw.

Ter plaatse van het vroegere kasteel verscheen een kat, zijnde een aarden verhoging die de daaronder aangelegde kazematten moest beschermen.

Sinds in 1818 elders in Grave nog een Klein Arsenaal werd gebouwd, kreeg het reeds bestaande gebouw de naam: Groot Arsenaal.

Niet-militair gebruik

Nadat de vestingwerken in 1876 werden gesloopt kreeg ook het Arsenaal een nieuwe bestemming. Van 1898-1973 was het een Rijkspsychiatrische inrichting. Vervolgens werd het van 1973-1993 als gevangenis gebruikt en daarna nog drie jaar als tijdelijke voorziening voor jeugdgevangenis "Hunerberg".

In 1996 werd het nu leegstaande complex aangekocht door de gemeente Grave en in 1998 werd het geklasseerd als rijksmonument. Het werd gekocht door Jan des Bouvrie, die het inrichtte als woonwinkel- en designcentrum. Dit was geen succes, en op 24 april 2006 sloot dit centrum en stond het Arsenaal opnieuw leeg. Vervolgens ontbrandde er een discussie of er winkels, appartementen, een zorghotel dan wel een medisch centrum in het complex zouden komen.

Vanaf april 2015 is het horecagedeelte van Het Arsenaal opnieuw opgestart met als doel het geheel te voorzien van een nieuwe bestemming. In augustus 2015 opende Het Arsenaal Drinken & Eten haar deuren. Momenteel doet het Arsenaal dienst als IJssalon, Grand Café met terras en zalencentrum. Het kruithuis wordt met name gebruikt als trouw en feestlocatie. De overige ruimten in Het Arsenaal zijn in gebruik als evenementen en congreslocatie. Inmiddels (2016) staat het alweer geruime tijd leeg nadat het horeca gedeelte ook geen succes bleek te zijn.

Externe link


Monumenten in de buurt van Kazematten grenzend aan het Arsenaal in Grave

Voormalige Arsenaal

St.Elisabethstraat 35
Grave
VOORMALIG ARSENAALGEBOUW. Langgerekt in noord-zuid richting staand bakstenen in oorsprong 16de-eeuws gebouw ter hoogte van twee bouwlagen e..

Voormalig kruithuis, kapel op terrein van het Arsenaal

St.Elisabethstraat 35
Grave
VOORMALIG KRUITHUIS UIT 1689, DOOR J. VAN LOKHORST IN 1898 TOT KAPEL VERBOUWD: compact bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond en gedek..

Gepleisterd pand met verdieping en hoog, met pannen gedekt, schilddak

Boreel de Mauregnaultstraat 1
Grave
Gepleisterd pand met verdieping en hoog, met pannen gedekt, schilddak, laat middeleeuws. De voorgevel heeft een houten gootlijst op klossen ..

Hampoort

St.Elisabethstraat 10
Grave
De Hampoort. Overblijfsel van de door Menno van Coehoorn ontworpen vestingwerken, gebouwd in 1688, van baksteen met onderdelen van zandsteen..

Huis met eenvoudige lijstgevel, schilddak en winkelpui, sierankers, strekken in rode baksteen op de bovenvensters. Zijgevel gebosseerd gepleisterd

Boreel de Mauregnaultstraat 26
Grave
Huis op de hoek van de Boreel de Maregnaultstraat met eenvoudige lijstgevel, schilddak en winkelpui, sierankers, strekken in rode baksteen o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)