Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Julialaantje 2
2282NW Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1790


Beschrijving van Welgelegen

LANDHUIS (Huis Welgelegen). Het in classicistische stijl ontworpen Huis Welgelegen, deel uitmakend van het complex Welgelegen, ontstond in 1790 uit een verbouwing van een op deze plaats staande oudere boerderij, daterende van vóór 1711. Tijdens de verbouwing zijn in het hoofdgebouw onderdelen van de boerderij, waaronder een opkamer, opgenomen. Het zeven traveeën rede, deels onderkelderde, blokvormige huis op natuurstenen plint bestaat uit twee bouwlagen onder een met rode pannen gedekt samengesteld schilddak waartussen zakgoten. Het huis is voorzien van een omgaande goot- en daklijst en is opgetrokken uit baksteen en hout; de baksteen was oorspronkelijk voorzien van een bekleding van horizontale houten delen, de achtergevel bestaat geheel uit houten delen. De houten delen wekken de suggestie dat het huis uit natuursteen is opgebouwd; waarschijnlijk was het thans wit geschilderde huis oorspronkelijk in een grijze tint gepleisterd. In de symmetrisch ingedeelde voorgevel (zuid) hebben de middelste drie traveeën een risalietachtige werking, die door een uitbouw waarin drie gedeelde vensters, op het dakschild, benadrukt wordt. De uitbouw is getooid met een houten kuif, waarin de naam WELGELEGEN, die wordt gesierd door twee siervazen en een griffioen. Aan weerszijden van de uitbouw een klein klauwstuk. De H-vensters zijn alle voorzien van gesneden houten sierlijsten. De rechterzijgevel heeft een regelmatige vensterindeling, de linkerzijgevel heeft een onregelmatige venster- en deurindeling en is voorzien van een zevenzijdige serre waarboven een balkon met balustrade. De geheel uit hout bestaande achtergevel is de meest representatieve zijde van het huis. De gevel is symmetrisch ingedeeld en is voorzien van één travee brede middenrisaliet bekroond door een fronton. In dit fronton een door bloem- en bladranken omgeven oeil de boeuf, waarboven een vrouwenkop. Beganegronds wordt het risaliet aan weerszijden geflankeerd door een pilaster en bekroond door een kroonlijst waarop twee vazen. INTERIEUR- In het huis is de laat 18de-eeuwse indeling grotendeels intact gebleven, evenals het laat 18de-eeuwse en het vroeg 19de-eeuwse stucwerk en schouwen. In de zogenaamde 'Rode Kamer' is de authentieke wandbespanning en -geleding in originele staat. Tevens is onder meer van belang de laat 18de-eeuwse, beganegronds gelegen keuken met oorspronkelijke inrichting; waaronder wandkasten, aanrecht, waterpomp, schoorsteen en marmeren vloer. Het LANDHUIS Welgelegen" behorende tot het complex "Welgelegen", is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, het ontwerp in classicistische stijl, de bijzondere bekleding van het exterieur met houten delen, het vrijwel onaangetaste ex- en interieur, de ensemblewaarde en de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Welgelegen in 2010

Welgelegen is een landgoed in Rijswijk. Het landgoed is als veel Rijswijkse landgoederen ontstaan op de strandwal die min of meer parallel aan de kust loopt over het tracé Geestbrugweg-Herenstraat-Van Vredenburchweg. De historie van Welgelegen gaat terug tot 1384 toen een woning op die locatie eigendom was van Gerrit van Oudshoorn, en in 1473 stond er een woning van Gerard van Poelgeest. De eerste vermelding van de buitenplaats Welgelegen dateert uit 1711 bij de verkoop aan Richard van der Kun door Margaretha de Nobelaer. Het was toen nog een boerderij, waarschijnlijk met herenkamer. Het terrein van Welgelegen werd in de loop van de 18e eeuw uitgebreid met grond van Te Blotinghe. Rond 1790 werd de boerderij vervangen door een herenhuis.

In de 19e eeuw was de buitenplaats in het bezit van verschillende eigenaren. In 1877 kocht de Nederlandse koning Willem III het landgoed voor een bedrag van 85.000 gulden om er zijn Franse maîtresse Emilie Ambre te installeren. Na het verbreken van de verhouding verkocht de koning een jaar later Welgelegen weer.

In de twintigste eeuw werd het huis gesplitst in appartementen en bewoond door verschillende families. Na een brand rond 1995 is het pand aangekocht door een particulier waarna het voor een groot deel in oude luister is hersteld. Het is nu weer in gebruik als woonhuis. Het is daarmee het enige van de meer dan veertig Rijswijkse landgoederen dat door één particulier wordt bewoond.

Achter het huis bevindt zich momenteel op het voormalige grondgebied van het landgoed een tennispark en een paviljoen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Welgelegen in Rijswijk

Welgelegen: fruitmuur

Julialaantje 2
Rijswijk
FRUITMUUR. Vermoedelijk midden-19de-eeuwse fruitmuur, opgetrokken uit rode handvormsteen in staand verband, voorheen een deel van de moest..

Welgelegen: koude bak

Julialaantje 2
Rijswijk
KOUDE BAK. Laat-19de-eeuwse hoge koude bak van rode baksteen met hardstenen afdekking op rechthoekige grondslag ten westen van de fruitmu..

Toegangshek voor Huis Welgelegen

Julialaantje 2
Rijswijk
TOEGANGSHEK VOOR HUIS WELGELEGEN. 19de-Eeuwse smeedijzeren toegangshek, gemaakt in Zweden, staande op naar buiten uitzwenkende bakstenen ..

Welgelegen: dienstwoning

Julialaantje 2A
Rijswijk
In oorsprong vroeg-18de-eeuwse DIENSTWONING ANNEX WAGENSCHUUR behorende tot het complex "Welgelegen". Links van de dienstwoning staat de wag..

Welgelegen: oranjerie

Julialaantje 4
Rijswijk
ORANJERIE behorende tot het complex "Welgelegen" uit ca. 1830. De uit Engeland afkomstige gietijzeren oranjerie werd omstreeks 1830 in losse..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)