Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachterswoning Boschpoort in Maastricht

Weg En Waterwerk

Bosscherweg 36
6219AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Brugwachterswoning Boschpoort

Inleiding BRUGWACHTERSWONING, XIXB, gesitueerd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart. Gebouwd in een traditionele stijl met elementen van neo-renaissance. De brugwachterswoning vormt samen met de sluis, het jaagpad, de waterduiker en de naburige sluiswachterswoning een onverbrekelijk functioneel geheel. Omschrijving Vrijstaande BRUGWACHTERSWONING met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond. Het hoofdvolume wordt gedekt door een zadeldak met muldenpannen. Bakgoten, deels op consoles. Drie dakkapellen van recente datum aan elke dakzijde. Uitgebouwde toiletruimte centraal aan de overigens blinde achtergevel, naderhand uitgebreid en voorzien van een lessenaarsdak. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Geprofileerde, gecementeerde plint met souterrainvensters. Symmetrische voorgevel met drie assen. Segmentboogvormige houten T-vensters en paneeldeur met bovenlicht. Gecementeerde speklagen. Hardstenen dorpels en traptreden. Beide zijgevels zijn identiek en hebben twee segmentboogvormige houten vierruits zoldervensters. Aan de noordzijde een dubbele schuur onder lessenaarsdak met Oud-Hollandse pannen. Rechthoekige houten deuren, waarvan een met verticaal ingedeeld bovenlicht en rechthoekig houten vierruitsvenster. Hierin bevestigingspunten voor reddingsboei en een paardendrinkbak. De indeling van het interieur, waarin geen beschermenswaardige elementen, is vrijwel intact. Waardering De brugwachterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de woning. Het pand is een essentieel onderdeel van het sluiscomplex aan de Bosscherweg, vanwege de situering verbonden met de negentiende eeuwse ontwikkeling van de stad, van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart. De architectonische gaafheid van de brugwachterswoning is redelijk en het pand is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving. Bovendien beschikt het pand over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506876
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachterswoning Boschpoort in Maastricht

Sluis 19

Bosscherweg 36
Maastricht
Inleiding SLUIS 19 van de in 1826 aangelegde Zuid-Willemsvaart, met OPHAALBRUG, sluisdeuren en bedieningsinstallatie uit 1929. De ..

Sluiswachterswoning Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding Dubbele SLUISWACHTERSWONING in traditioneel-ambachtelijke stijl, ca. 1850. Gebouwd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart, tegen h..

St. Hubertuskerk

Bosscherweg 161
Maastricht
Inleiding ST.HUBERTUSKERK, driebeukig met toren, waaronder een als patronaat ingerichte souterrainverdieping. Gesitueerd in de tussen Maas,..

Directeurswoning, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil.

Bosscherweg 185
Maastricht
Inleiding DIRECTEURSWONING, 1907, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil, halfvrijstaand in de lineaire bebouwing va..

Zes arbeiderswoningen in een asymmetrische straatwand

Bosscherweg 201
Maastricht
Inleiding ZES ARBEIDERSWONINGEN in een asymmetrische straatwand, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort...

Kaart & Routeplanner

Route naar Brugwachterswoning Boschpoort in Maastricht

Foto's (1)