Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis 19 in Maastricht

Weg En Waterwerk

Bosscherweg 36
6219AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1826 / 1929

(1 recensie)

Beschrijving van Sluis 19

Inleiding SLUIS 19 van de in 1826 aangelegde Zuid-Willemsvaart, met OPHAALBRUG, sluisdeuren en bedieningsinstallatie uit 1929. De sluis wordt aan beide zijden omgeven door een jaagpad. Omschrijving In baksteen opgetrokken sluiskolk in de Zuid-Willemsvaart, gemetseld in kruisverband. Hardstenen sluis- en kaderanden. Met hardsteen versterkte sluishoofden. IJzeren meerpalen. Dubbele houten sluisdeuren met bouwjaaraanduiding 1929. Aan de zuidzijde van de sluis bevindt zich een eenvoudige ijzeren ophaalbrug met een hameiregel van kruisvormig vakwerk. Een langsschoor. Licht geboogde balans met vakwerk en afgeronde ballastkist aan de oostzijde. Twee hangstangen dragen de met een houten rijdek beklede val. Aan weerszijden van de brug eenvoudige smeedijzeren balustraden. De bedieningsinstallaties van sluisdeuren en brug werden vervaardigd door de Fa. Wishaupt en de Fa. Emile Reyniers, beiden te Maastricht. Waardering Sluis 19 en bijbehorende ophaalbrug zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, geografische, technische en typologische ontwikkeling. De sluis had ten tijde van de bouw in regionaal opzicht een belangrijke innovatieve waarde. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten en het materiaalgebruik. De ensemblewaarden van sluis en brug zijn zeer groot omdat zij een onderdeel vormen van de Zuid-Willemsvaart en een belangrijk stedelijk ensemble zijn; sluis en brug zijn door de situering verbonden zijn met de ontwikkeling van de stad, zijn van betekenis voor het aanzien van de stad en hebben een historisch-ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart. Sluis en ophaalbrug zijn gaaf en van groot belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De sluis is bovendien van groot belang vanwege de in regionaal opzicht grote functionele zeldzaamheid, in combinatie met een bijzondere ouderdom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Sluis 19
3
Recensie door: ()
Naar mijn beste weten is er bij deze sluis ook een hydrolisch aangedreven lier aanwezig. Dit zou een van de laatste (werkzame?) lieren van dit type zijn. Wie heeft hier meer informatie over?
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis 19 in Maastricht

Brugwachterswoning Boschpoort

Bosscherweg 36
Maastricht
Inleiding BRUGWACHTERSWONING, XIXB, gesitueerd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart. Gebouwd in een traditionele stijl met elemen..

Sluiswachterswoning Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding Dubbele SLUISWACHTERSWONING in traditioneel-ambachtelijke stijl, ca. 1850. Gebouwd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart, tegen h..

St. Hubertuskerk

Bosscherweg 161
Maastricht
Inleiding ST.HUBERTUSKERK, driebeukig met toren, waaronder een als patronaat ingerichte souterrainverdieping. Gesitueerd in de tussen Maas,..

Directeurswoning, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil.

Bosscherweg 185
Maastricht
Inleiding DIRECTEURSWONING, 1907, in eclectische stijl met overwegende invloeden van Jugendstil, halfvrijstaand in de lineaire bebouwing va..

Zes arbeiderswoningen in een asymmetrische straatwand

Bosscherweg 201
Maastricht
Inleiding ZES ARBEIDERSWONINGEN in een asymmetrische straatwand, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)