Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee halfvrijstaande arbeiderswoningen in Maastricht

Woonhuis

Goltziusstraat 28
6219AN Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1935-1936
Architect: A.J.N. Boosten


Beschrijving van Twee halfvrijstaande arbeiderswoningen

Inleiding TWEE HALFVRIJSTAANDE ARBEIDERSWONINGEN, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten te Maastricht, in opdracht van de Bouwvereniging St.Servatius. Gewapend betonconstructies van ingenieursbureau Henri Huydts te Maastricht, gebouwd door aannemer J. Laeven te Heerlen, onder toezicht van bouwmeester H. Reck. De woningen werden in 1982 gerenoveerd en van een nieuwe achtergevelaanbouw voorzien. De bijgebouwde bergingen van de panden Gebr. van Limburgstraat 13 en 14 werden tegen de zijgevel van Goltziusstraat 28 gebouwd. Deze aan- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving Twee halfvrijstaande, zuidelijk in het complex Boschpoort gesitueerde, symmetrische arbeiderswoningen (type N). Deze woningen hebben L-vormige plattegronden - vanwege de keukenuitbouw van een laag onder plat aan de achtergevel - en zijn ten opzichte van elkaar gespiegeld. De straatwand als geheel ligt in lengterichting ten opzichte van de Goltziusstraat. De woningen beschikken over twee bouwlagen met gedeeltelijke souterrain- en zolderverdiepingen. Zadeldaken met betonpannen, schoorstenen en luifelgoten. De woningen hebben een trasraam, donker getinte bakstenen gevels in kettingverband. Betonnen venster- en deurlateien. Rollagen in de eerste bouwlaag. De overstekken van de hoekpanden steunen op betonconsoles. Rechthoekige houten deuren met vierruits glaspaneel. Hoog onder de luifelgoot ingezette rechthoekige houten vensterkozijnen met verticale kozijngeleding. Op de begane grond identieke kozijnen waarvan de verticale geleding verwijderd is vanwege aluminium ventilatieschuiven. Koperen onderdorpels. Rechthoekige, enigszins uitstulpende en verticaal gelede deurzijlichten. Rechthoekige, ongelede houten zijgevelvensters. Rechthoekige houten vensters met dubbele verticale geleding in de achtergevels. De rechthoekige, dubbele houten terrasdeuren met vierruits roedeverdeling en tweeruits bovenlicht zijn vervangen door nieuwe terrasdeuren zonder roedeverdeling. Waardering De twee halfvrijstaande arbeiderswoningen zijn van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Boosten en de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp. De panden zijn vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de wijk Boschpoort en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het woningblok beschikt over een redelijke architectonische gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Ook is er sprake van een redelijke regionale zeldzaamheid. Bovendien is het blok van belang als functioneel onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506860
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee halfvrijstaande arbeiderswoningen in Maastricht

Achttien arbeiderswoningen in een aaneengesloten straatwand

Gebroeders van Limburgstraat 14
Maastricht
Inleiding ACHTTIEN ARBEIDERSWONINGEN in een aaneengesloten straatwand,1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Ge..

Twee halfvrijstaande arbeiderswoningen

Goltziusstraat 27
Maastricht
Inleiding TWEE HALFVRIJSTAANDE ARBEIDERSWONINGEN, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd in zakelijk ex..

Zes arbeiderswoningen in een symmetrische straatwand

Goltziusstraat 16
Maastricht
Inleiding ZES ARBEIDERSWONINGEN in een symmetrische straatwand, 1935-1936, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd ..

Zeven arbeiderswoningen in een symmetrische straatwand

Goltziusstraat 13
Maastricht
Inleiding ZEVEN ARBEIDERSWONINGEN in een symmetrische straatwand, 1935-1935, onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouw..

Zeven arbeiderswoningen in een symmetrische straatwand

Lodewijk de Bisschopstraat 2
Maastricht
Inleiding ZEVEN ARBEIDERSWONINGEN in een symmetrische straatwand, 1935-1936,onderdeel van het sociale woningbouwcomplex Boschpoort. Gebouwd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Twee halfvrijstaande arbeiderswoningen in Maastricht