Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning van de Opzichter van Fortificatie in Maastricht

Militair Object

Sint Hubertuslaan 2
6211KD Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Woning van de Opzichter van Fortificatie

Inleiding WONING VAN DE OPZICHTER VAN FORTIFICATIE, thans telefooncentrale van het Provinciaal Militair Commando in Limburg, gesitueerd op het terrein van de Tapijnkazerne, diagonaal op de St.Hubertuslaan geprojecteerd. Gebouwd in 1917, in opdracht van het Ministerie van Oorlog in een traditionele stijl, naar ontwerp van de Kapitein Eerstaanwezend Ingenieur der Genie van het Eerste Genie Commandement te Breda. De dichtgemetselde veranda-uitbouw van een laag aan de achtergevel is van bescherming uitgesloten. Omschrijving Vrijstaande woning met twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak, gedekt door grijze Hollandse betonpannen, met bakgoten op klossen en een dakkapel, met een geleed, rechthoekig houten venster. Symmetrische gevelopbouw van de hoofdgevel aan de oostzijde met drie traveeën en een centraal portiek met paneeldeur, inclusief geleed bovenlicht. Dit portiek heeft een zandstenen latei op kraagstenen. Deze middenas wordt geaccentueerd door een rechthoekige dakkapel met geleed houten venster. De zijgevels tellen twee vensterassen, de achtergevel heeft een onregelmatige indeling. Rechthoekige houten kruiskozijnen, met schuiframen en twaalfruits bovenlichten. Recente slagvaste voorzetramen in aluminium lijst. Het geheel kenmerkt zich door een rode bakstenen optrek in kruisverband, met geprofileerde plint - voorzien van zandstenen lijst - , zandstenen hoekstenen in het portiek, dorpels, aanzet- en sluitstenen in de vensterstrekken, lelievormige smeedijzeren ankers. Kroonlijst met eenvoudige bloktanddecoratie. Smeedijzeren ankers. Waardering De vrijstaande opzichterswoning van de Tapijnkazerne is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. Uit oogpunt van architectuurhistorische waarden is het pand van bijzonder belang voor het oeuvre van het Wapen der Genie en vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp. Op het gebied van ensemblewaarden scoort de woning als zeer belangrijk onderdeel van het Maastrichtse singelgebied/villapark, dat architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig van nationale waarde is; vanwege de situering die verbonden is met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad; vanwege het belang voor het aanzien van de stad en vanwege de historisch-ruimtelijke relatie met de singel, de Jeker, de oude vestingwerken en het villapark. De opzichterswoning beschikt over een redelijke mate van architectonische gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.Bovendien beschikt de woning over een aanzienlijke functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506840
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woning van de Opzichter van Fortificatie in Maastricht

Dubbele dienstwoning Tapijnkazerne

Sint Hubertuslaan 4
Maastricht
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING, thans militair geneeskundige dienst, gesitueerd op het terrein van de Tapijnkazerne, parallel aan de St.Hub..

Dubbele dienstwoning Tapijnkazerne

Sint Hubertuslaan 8
Maastricht
Inleiding DUBBELE DIENSTWONING, thans militair geneeskundige dienst en DGWT-gebouw, gesitueerd op het terrein van de Tapijnkazerne, paralle..

Villa Hubertus

Sint Hubertuslaan 23
Maastricht
Inleiding Drievoudige VILLA genaamd Villa Hubertus, 1904. Gesitueerd op de hoek van de St. Hubertuslaan en de Prins Bisschopsingel. Gebouw..

Drievoudige eclectische stadsvilla.

Sint Lambertuslaan 2
Maastricht
Inleiding Drievoudige eclectische stadsvilla, ca. 1900, prominent gesitueerd in het Maastrichtse villapark. St.Lambertuslaan 4 en Henri Her..

Villa Marguerite.

Sint Lambertuslaan 6
Maastricht
Inleiding VILLA Marguerite, 1890. Deze vrijstaande villa, in een door de chaletstijl beïnvloede bouwtrant, is een van de vier villa's in d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woning van de Opzichter van Fortificatie in Maastricht

Foto's (1)