Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bisquithal annex Bordenfabriek in Maastricht

Nijverheid Industrie

Aan de Recentoren 1
6221KP Maastricht
Limburg

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Bisquithal annex Bordenfabriek

Inleiding Voormalige BISQUITHAL annex BORDENFABRIEK, ca. 1880. Gebouwd in een traditioneel-ambachtelijke stijl, in opdracht van C.V. Société pour la fabrication des faiences en produits céramiques de toute espèce, kortweg de Société Céramique. Vanwege de in 1993 in gang gezette herinrichting van het Céramiqueterrein vormt de bisquithal samen met de Wiebengahal het laatste tastbare relict van de vroegere industriële bestemming van het terrein. De bisquithal werd in 1951 verbouwd en ingericht tot bordenfabriek, waarbij het aantal lichtvlakken in het dak werd uitgebreid. Omschrijving Fabriekje voor het inbranden van bisquitaardewerk, later voor het inbranden van glazuur en het maken van borden. Eén bouwlaag op rechthoekige plattegrond, gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de Maaspuntweg. Het fabrieksgebouw is geheel opgetrokken in baksteen en wordt gedekt door een dakconstructie van stalen Polonceau-spanten rustend op in de buitengevels zichtbare steunberen, die op wisselende afstanden zijn geplaatst. Het dak wordt gecompleteerd door een houten afdekconstructie. Het middendeel van de dakconstructie is verhoogd, waardoor de hal een hoge lichtinval krijgt. Deze dakconstructie ligt verzonken tussen de kopgevels. De kopgevel aan de westzijde heeft twee zeer karakteristieke stalen rondboogvensters met kleine roedeverdeling en concentrische bovenlichtindeling, alsmede een rond stalen topgevelvenster met een op het middelpunt gecentreerde indeling. Een kleine jaarsteen herinnert aan de verbouwing van 1951. Waardering De bisquithal annex bordenfabriek is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling. Het gebouw is in architectuurhistorisch opzicht van belang voor de geschiedenis van de industriële bouwtechniek, vanwege de functionele vormgeving, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de vanwege de dakconstructie bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. De fabriek is vanwege de situering op het voormalige Céramique-terrein verbonden met de ontwikkeling van Maastricht in de tweede helft van de negentiende eeuw en blijft na de herinrichting van het oude fabrieksterrein van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. De gaafheid van de fabriek is in beperkte mate bewaard gebleven. Het gebouwtje is, samen met de Wiebengahal, het enige restant van het Céramique-bedrijfscomplex en heeft, ook vanwege de relatief hoge ouderdom, een grote bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506748
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bisquithal annex Bordenfabriek in Maastricht

Maaspunttoren

Maaspunttoren
Maastricht
Maaspunttoren, gedeeltelijk nog XIV.

Voormalig Hospitaal van Sint Gillis.

Hoogbrugstraat 37
Maastricht
HOSPITAAL van Sint Gillis. Langgerekt laag gebouw onder een met de straat parallel gelegen zadeldak. Voorgevel met kruiskozijnen van Naamse ..

Huis met gepleisterde lijstgevel.

Hoogbrugstraat 39
Maastricht
Huis met gepleisterde lijstgevel. Ingang en benedenvensters in Naamse steen. Twee dakkapellen.

Huis met lijstgevel.

Hoogbrugstraat 41
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII. Segmentboogingang en -vensters in Naamse steen. Dakkapel.

Refugie van Meerssen (Poort van Beusdael).

Hoogbrugstraat 43
Maastricht
Refugie van Meerssen. Hoog gebouw, waarvan het zadeldak op zij door een trapgevel wordt afgesloten. Voorgevel van Naamse steen met naar bove..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bisquithal annex Bordenfabriek in Maastricht

Foto's (1)