Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuifstuw Borgharen in Maastricht

Weg En Waterwerk

Sluisdijk 51
6223AB Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Schuifstuw Borgharen

Inleiding SCHUIFSTUW met kleine schutsluis, 1929. Gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat. Gesitueerd in de Maas bij Borgharen, bij het begin van het Julianakanaal. De schutsluis is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving De schuifstuw van Borgharen, bestaande uit vijf betonnen torenpijlers, stalen schuiven en een stalen bedieningsbrug, beschikt over drie afvoeropeningen en één scheepvaartopening. De scheepvaartopening kenmerkt zich door hogere torenpijlers, waartussen één wielschuif (dit in tegenstelling tot de Midden-Limburgse Maasstuwen, die voorzien zijn van wielschuiven ondersteund door wegklapbare jukken). De drie afvoeropeningen hebben elk een wielschuif met verstelbare klep. Waardering De schuifstuw te Borgharen is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling en ontleent architectuurhistorische waarde aan haar importantie voor de geschiedenis van de bouwtechniek. De stuw is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de streek, beschikt over een historisch-ruimtelijke relatie met Maas en Julianakanaal en is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De stuw beschikt over regionale bouwtechnische zeldzaamheidswaarden, met name vanwege de toepassing van een enkele wielschuif in de scheepvaartopening en van wielschuiven met verstelbare klep in de afvoeropeningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506744
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuifstuw Borgharen in Maastricht

Maashof. Neo-classicistisch woonhuis met grote koetspoort, 1867.

Bovenstraat 35
Maastricht
Maashof. Neo-classicistisch woonhuis met grote koetspoort, 1867.

Waterduiker Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding DUIKER, 1867, gesitueerd in het talud van de Bosscherweg, vormt de verbinding tussen Zuid-Willemsvaart en Voedingskanaal..

Kasteel Bethlehem

Bethlehemweg 2
Maastricht
Kasteel Bethlehem, thans internationale hotelvakschool. Vier vleugels om een binnenplaats en op de noordoosthoek een ronde toren. XVI, XVIII..

Toegangsbrug naar "Kasteel Bethlehem".

Bethlehemweg 2
Maastricht
Toegangsbrug naar "Kasteel Bethlehem".

Voormalig Fort Randwijk. Resten van een vijfhoekige aanleg, aan de Maas ten westen van de Heugemerweg.

Resten vijfhoekige aanleg Heugemerweg
Maastricht
Voormalig Fort Randwijk. Resten van een vijfhoekige aanleg, XVIIIa, aan de Maas ten westen van de Heugemerweg.

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuifstuw Borgharen in Maastricht

Foto's (1)