Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis Bosscherveld in Maastricht

Weg En Waterwerk

Bosscherweg 101
6219NE Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1930
Architect: O. Reich


Beschrijving van Sluis Bosscherveld

Inleiding Sluis in het Afvoerkanaal tussen Zuid-Willemsvaart en Maas, 1930. Gesitueerd in het Bosscherveld, gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, naar een ontwerp van architect O. Reich. Omschrijving Sluis van gewapend beton, voorzien van een rechthoekige sluiskom. De stalen hefdeuren zijn opgehangen tussen twee betonnen torens met overbrugging, waarin zich de hefinstallatie bevindt. Het betreft als zodanig de eerste Nederlandse sluis met moderne stalen hefdeuren. Waardering De sluis in het Afvoerkanaal is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technologische en typologische ontwikkeling met een pionierskarakter. De architectuurhistorische waarden van de sluis worden bepaald door het bijzondere belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek, door de betrokkenheid van architect Reich, de esthetische kwaliteiten van diens ontwerp en het innovatieve materiaalgebruik. De sluis is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de streek, is van belang voor het aanzien van Bosscherveld en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met Zuid-Willemsvaart, Maas en Afvoerkanaal. De sluis is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. Bovendien beschikt de sluis over een grote bouwtechnische zeldzaamheid, een en ander in relatie met de voor Nederland vroege toepassing van stalen hefdeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506743
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis Bosscherveld in Maastricht

Waterduiker Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding DUIKER, 1867, gesitueerd in het talud van de Bosscherweg, vormt de verbinding tussen Zuid-Willemsvaart en Voedingskanaal..

Sint-Alphonsusschool

Pastoor Moormanstraat 80
Maastricht
Inleiding KATHOLIEKE SCHOOL voor lager onderwijs, 1927, genaamd St.Alphonsusschool. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl, naar een ..

St. Hubertuskerk

Bosscherweg 161
Maastricht
Inleiding ST.HUBERTUSKERK, driebeukig met toren, waaronder een als patronaat ingerichte souterrainverdieping. Gesitueerd in de tussen Maas,..

Sluiswachterswoning Boschpoort

Bosscherweg 34A
Maastricht
Inleiding Dubbele SLUISWACHTERSWONING in traditioneel-ambachtelijke stijl, ca. 1850. Gebouwd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart, tegen h..

Sluis 19

Bosscherweg 36
Maastricht
Inleiding SLUIS 19 van de in 1826 aangelegde Zuid-Willemsvaart, met OPHAALBRUG, sluisdeuren en bedieningsinstallatie uit 1929. De ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluis Bosscherveld in Maastricht

Foto's (1)