Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lagerkelders de Zwarte Ridder in Maastricht

Nijverheid Industrie

Sint Annalaan 23
6214AA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: na 1871


Beschrijving van Lagerkelders de Zwarte Ridder

Inleiding LAGER- en IJSKELDERS van de voormalige BROUWERIJ De Zwarte Ridder, (opgericht in 1871), gesitueerd onder de voormalige bedrijfsgebouwen van de brouwerij, die zich parallel aan de Brouwersweg uitstrekken. De aan de Brouwersweg gelegen kelderwoning aan de westzijde, het souterrain aan de oostzijde van de lagerkelders, alsmede alle boven de kelders liggende bedrijfsgebouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De lager- en ijskelders van brouwerij De Zwarte Ridder - een vroege industriële brouwerij, die in 1920 werd overgenomen door Heineken - bestaan uit een drietal ruimten, die geheel in baksteen zijn opgetrokken. Twee van de drie kelderruimten zijn gesausd, één kelder met schoon metselwerk. De kelder met schoon metselwerk bevindt zich onder het westelijke gedeelte van het bedrijfsgebouw. (rondbogen, tongewelven, strekken). In het verlengde daarvan strekt zich in oostelijke richting een verdiept gelegen, via traptreden bereikbare kelderruimte uit. Deze bestaat uit een halverwege naar het noorden uitzwenkende (segmentbogen, tongewelven) gang, waarop een zestal aan de zuidzijde doodlopende kelderruimten, met in hoogte verspringende tongewelven uitkomen. Deels parallel aan beide kelders en daarmee verbonden via een smalle gang met tongewelf een ijskelder met aanzienlijk bakstenen tongewelf. Waardering De lager- en ijskelders van brouwerij de Zwarte Ridder zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische alsmede een bijzondere uitdrukking van een technische c.q. typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de kelders en de constructie van de gewelven. De kelders zijn gaaf bewaard gebleven en zijn van groot belang vanwege hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506739
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lagerkelders de Zwarte Ridder in Maastricht

Directievilla De Zwarte Ridder.

Sint Annalaan 21
Maastricht
Inleiding Voormalige DIRECTIEVILLA van brouwerij De Zwarte Ruiter, omstreeks 1890 gebouwd in een door het neo-classicisme beïnvloede trad..

Negen eclectische woningen, in twee verschillende typen, gebouwd in opdracht van de Woningvereniging St.Servatius. De woningen vormen een aaneengeslot ..

Volksplein 4
Maastricht
Inleiding Negen eclectische WONINGEN, 1918, in twee verschillende typen. Gebouwd in opdracht van de Woningvereniging St.Servatius, naar een..

Dubbele kapelanie St.Lambertuskerk

Sint Odastraat 1
Maastricht
Inleiding Voormalige dubbele KAPELANIE van de St.Lambertusparochie, 1925-1926, in traditionele stijl. Gebouwd in opdracht van het R.K. Kerk..

Restaurant d'Alsace

Koningin Emmaplein 10
Maastricht
Inleiding Voormalig TRAMSTATION in eclectische stijl, ca. 1894, vertrekpunt voor de tramlijnen Maastricht-Glons (1894), Maastricht-Tournebr..

Kapelanie St.Lambertusparochie

Sint Odastraat 2
Maastricht
Inleiding Voormalige KAPELANIE van de St.Lambertusparochie, 1930-31. Gebouwd in zakelijk expressionistische stijl naar ontwerp van architec..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lagerkelders de Zwarte Ridder in Maastricht