Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Patisserie Royale. in Maastricht

Woonhuis

Wycker Brugstraat 13
6221EA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1928
Architect: Alphons Boosten


Beschrijving van Patisserie Royale.

Inleiding Met elementen van functionalisme in 1928, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten, in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging "Ons Belang" gebouwde WINKELWONING. De winkelwoning bevindt zich in de gesloten wand van de Wijcker Brugstraat. Omschrijving De winkelwoning (een winkel met twee bovenwoningen) heeft een rechthoekige plattegrond, telt vier bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met muldenpannen. De voorgevel is bekleed met platen kunststeen.Rechthoekige houten deuren en vensters. Houten winkelvensters en glas-in-lood bovenlichten. In de eerste bouwlaag de authentieke winkelpui met breed glas-in-lood bovenlicht. Over middendeel frontgevel vanaf de tweede bouwlaag tot aan de dakrand een doorlopende erker met plat dak. Erker geflankeerd door twee kunststeen pilasters. Waardering Het winkelwoonhuis bezit architectuurhistorische waarden als specimen van het oeuvre van de architect A.J.N. Boosten, vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het toegepaste bouwmateriaal. Het pand is als onderdeel van de Wijcker Percee een belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en is vanbijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is in regionaal perspectief gezien sprake van een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506737
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Patisserie Royale. in Maastricht

Woonhuis-winkel, gebouwd in een eclectische stijl met overwegend elementen van neo-barok, in opdracht van J.H. Cox-Heckrath.

Wycker Brugstraat 25
Maastricht
Inleiding WOONHUIS-WINKEL, 1904, in de gesloten straatwand van de Wycker Brugstraat. Gebouwd in een eclectische stijl met overwegend elemen..

Postkantoor met politiebureau

Stationsstraat 60
Maastricht
Inleiding POSTKANTOOR met voormalig POLITIEBUREAU, ca. 1890, in neo-renaissance stijl. Dominant gesitueerd op de hoek van Stationsstraat en..

Paardendrinkbak en straatklok

Stationsstraat 60
Maastricht
Inleiding PAARDENDRINKBAK en STRAATKLOK, XIX B, gesitueerd in de lengte-as van de zgn. Percee tussen St.Servatiusbrug en spoorwegstation. ..

Eclectisch café-woonhuis genaamd Café Victoria, gebouwd in opdracht van C. Marres.

Wycker Brugstraat 24
Maastricht
Inleiding Eclectisch CAFÉ-WOONHUIS genaamd Café Victoria, 1888, gebouwd naar een ontwerp van architect J.W. Blijenburg in opdracht van C...

Eclectisch herenhuis, halfvrijstaand.

Wilhelminasingel 68
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, ca. 1895, halfvrijstaand in de bebouwingswand van de Wilhelminasingel. Omstreeks 1965 werd de interieurinde..

Kaart & Routeplanner

Route naar Patisserie Royale. in Maastricht

Foto's (1)