Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl. in Maastricht

Woonhuis

Wilhelminasingel 100
6221BL Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Herenhuis, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl.

Inleiding HERENHUIS, 1895, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl. De erker in de tweede bouwlaag betreft een toevoeging uit 1904 in opdracht van Dr. Ruland. Het herenhuis is gesitueerd in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel. Omschrijving Het herenhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met muldenpannen. Twee dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is imitatie breuksteen, baksteen in kruisverband en keramische tegels. Rechthoekige houten paneeldeur en houten T-vensters. Symmetrische gevelopbouw en invulling. Plint in imitatie breuksteen, optrek in baksteen. In middendeel frontgevel de ingangspartij, hierboven in de tweede bouwlaag een erker met plat dak. Erker op voormalig balkon met decoratieve consoles. Vensters gevat in gemetselde segmentboog rollagen. Tussen segmentboog en rollaag tegelmozaïeken. Venster- en deuromlijstingen in geglazuurde profielsteen. Gepleisterde sluitstenen en banden. Middendeel frontgevel uitlopend in topgevel met hierin twee vensters en bekroond met een nokpion. Waardering Het voormalig herenhuis bezit architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het herenhuis aan de situering aan de Wilhelminasingel. Het herenhuis is een zeer belangrijk onderdeel van deze singelbebouwing aan de oostzijde van de stad, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is zeer belangrijk in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl. in Maastricht

Woonhuis in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van J. Vogels.

Wilhelminasingel 104
Maastricht
Inleiding WOONHUIS in eclectische stijl, 1900, gebouwd in opdracht van J. Vogels. Gesitueerd in de gesloten straatwand aan de binnenzijde..

Woonhuis met veestal in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van A. Markens.

Wilhelminasingel 92
Maastricht
Inleiding WOONHUIS met VEESTAL in eclectische stijl, 1891, gebouwd in opdracht van A. Markens, gerealiseerd in afwijking van het oorspronke..

Eclectisch herenhuis.

Wilhelminasingel 82
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS in de gesloten wand van de Wilhelminasingel, 1896. De bouwvergunning werd aangevraagd door architect Jean ..

Drie herenhuizen in eclectische stijl.

Wilhelminasingel 76
Maastricht
Inleiding Drie HERENHUIZEN in eclectische stijl, 1890, gesitueerd in de gesloten westelijke wand van de Wilhelminasingel. De Maastrichtse a..

Huis met lijstgevel.

Hoogbrugstraat 2
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVII. Geprofileerde daklijst. Vensterkruisen, resp. middenstijlen uitgebroken. Dakkapel met fronton en aan de zijstraat..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis, in een het door het eclecticisme beïnvloede bouwstijl. in Maastricht

Foto's (1)