Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel (Hotel Wilhelmina). in Maastricht

Woonhuis

Wilhelminasingel 73
6221BG Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1900
Architect: Joseph Hollman


Beschrijving van Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel (Hotel Wilhelmina).

Inleiding Eclectisch HERENHUIS, in 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Hollman uit Maastricht in opdracht van dhr. A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel. Het pand is gesitueerd in de gesloten wand van de Wilhelminasingel. Omschrijving Het voormalig herenhuis heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een mansardedak met muldenpannen. Twee dakkapellen met frontonachtige zadeldakjes. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, metselwerk in kruisverband, deels voorzien van stucwerk. Hardsteen. In de eerste bouwlaag houten segmentboogvormige vensters en een rechthoekige houten deur. In de tweede en derde bouwlaag: houten rechthoekige T-vensters en balkondeuren. Asymmetrische indeling frontgevel. Rechterdeel frontgevel licht vooruitspringend en uitlopend in een rondboogvormige topgevel onderbroken door een dakkapel bekroond met een pinakel. Eerste bouwlaag geheel bekleed met rustica stucwerk, in de tweede en derde bouwlaag gepleisterde speklagen. Plint geaccentueerd met een horizontale band hardsteen. Vensters met decoratieve stucomlijstingen met een accent op de kroonlijst. Dakrand met decoratieve gestucte consoles. In de tweede bouwlaag vooruitspringend geveldeel een balkon met smeedijzeren balustrade rustend op consoles, en balkondeuren met brede kroonlijst. Vensters tweede en derde bouwlaag aan bovenzijde decoratieve ijzeren luikjes. Waardering Dit voormalige herenhuis bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek. Het voormalig herenhuis bezit ensemblewaarde wegens de situering binnen de uitbreiding van het beschermd stadsgezicht Wyck, tevens is de bebouwing aan de Wilhelminasingel van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het voormalig herenhuis is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506730
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel (Hotel Wilhelmina). in Maastricht

Eclectisch herenhuis.

Wilhelminasingel 69
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, 1907, in de gesloten oostwand van de Wilhelminasingel. Omschrijving Herenhuis op L-vormige plattegrond. ..

Eclectisch herenhuis, halfvrijstaand.

Wilhelminasingel 68
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, ca. 1895, halfvrijstaand in de bebouwingswand van de Wilhelminasingel. Omstreeks 1965 werd de interieurinde..

Eclectisch herenhuis.

Wilhelminasingel 66
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, 1896, in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel. Omschrijving Herenhuis op L-vormige plattegro..

Met elementen van Neo-Renaissance gebouwd herenhuis.

Wilhelminasingel 64
Maastricht
Inleiding Met elementen van Neo-Renaissance omstreeks 1900 gebouwd HERENHUIS. Het pand is gesitueerd in de gesloten binnenwand van de Wilhe..

Drie woonhuizen in Art Nouveau-stijl.

Wilhelminasingel 52
Maastricht
Inleiding Drie WOONHUIZEN, 1901, in Art Nouveau-stijl, gebouwd naar een ontwerp van architect C.L.J. Hoogenstraaten. De panden zijn gesitue..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel (Hotel Wilhelmina). in Maastricht

Foto's (1)