Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis. in Maastricht

Woonhuis

Wilhelminasingel 69
6221BG Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1907


Beschrijving van Eclectisch herenhuis.

Inleiding Eclectisch HERENHUIS, 1907, in de gesloten oostwand van de Wilhelminasingel. Omschrijving Herenhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping, gedekt door een mansardedak. Leien in Maasdekking op het dakschild, muldenpannen op de overige dakvlakken. Bakgoten op stucconsoles. Twee dakkapellen met verticaal ingedeelde rechthoekige houten vensters, horizontale roedeverdeling en houten fronton. Aanbouw van twee lagen onder plat dwars op de achtergevel. Vrijwel symmetrische ingedeelde voorgevel met een drietal travee├źn. In de eerste bouwlaag - waarin een hardstenen plint met kaderornamenten en dorpellijstconsoles, alsmede rustica stucwerk - een rechthoekige houten paneeldeur met afgerond glas-in-lood bovenlicht en twee rechthoekige houten vensters met afgerond bovenlicht. Sluitstenen in sierlijk stucwerk. De optrek is vanaf de tweede laag uitgevoerd in lichtgetinte baksteen, gemetseld in koppen verband en voorzien van gepleisterde speklagen. Centraal in de tweede bouwlaag een houten erker op consoles, aan weerszijden geflankeerd door afgeronde balkons met smeedijzeren balustrade. De erker heeft afgeronde glas-in-lood bovenlichten. Aan weerszijden houten T-vensters met afgerond bovenlicht en gestucte sluitstenen. In de derde laag centraal geplaatste dubbele houten balkondeur met afgerond bovenlicht, waarvoor een smeedijzeren balkonbalustrade, die de erker lijkt te bekronen. Aan weerszijden houten T-vensters met afgeronde bovenlichten en balusters onder de dorpellijst. Gestucte venster- en deurlijsten. Gestucte kroonlijst met guirlandes tussen de bakgootconsoles. Waardering De architectuurhistorische waarden van het herenhuis aan de Wilhelminasingel 69 worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is een belangrijk onderdeel van de oostelijke stadsuitbreiding tussen voormalige vesting en het spoorwegstation, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid, ook in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien kan men in regionaal perspectief spreken van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506729
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis. in Maastricht

Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van A. Reijnen. Naderhand heeft het pand dienst gedaan als hotel (Hotel Wilhelmina).

Wilhelminasingel 73
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, in 1900 gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Hollman uit Maastricht in opdracht van dhr. A. Reijne..

Eclectisch herenhuis.

Wilhelminasingel 66
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, 1896, in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel. Omschrijving Herenhuis op L-vormige plattegro..

Met elementen van Neo-Renaissance gebouwd herenhuis.

Wilhelminasingel 64
Maastricht
Inleiding Met elementen van Neo-Renaissance omstreeks 1900 gebouwd HERENHUIS. Het pand is gesitueerd in de gesloten binnenwand van de Wilhe..

Eclectisch herenhuis, halfvrijstaand.

Wilhelminasingel 68
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, ca. 1895, halfvrijstaand in de bebouwingswand van de Wilhelminasingel. Omstreeks 1965 werd de interieurinde..

Drie woonhuizen in Art Nouveau-stijl.

Wilhelminasingel 52
Maastricht
Inleiding Drie WOONHUIZEN, 1901, in Art Nouveau-stijl, gebouwd naar een ontwerp van architect C.L.J. Hoogenstraaten. De panden zijn gesitue..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)