Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hoofdpostkantoor in Maastricht

Gebouw

Statenstraat 4
6211TB Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1914
Architect: Marinus Jan Granpré Molière en Daniël Knuttel


Beschrijving van Hoofdpostkantoor

Inleiding Expressionistisch, in 1914 naar een ontwerp van Rijksbouwmeester Ir. D.E.C. Knuttel gebouwd POSTKANTOOR met DIRECTEURSWONING. Het pand is gesitueerd op de hoek van de Statenstraat en het Keizer Karelplein nabij het Vrijthof. Omschrijving Het postkantoor heeft een V-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen, en een souterrain- en een zolderverdieping. Schilddaken met Oud-Hollands vernieuwde pannen. Dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten deuren, in de tweede bouwlaag rechthoekige houten balkondeuren met glaspanelen met twintigruitsverdeling en bovenlichten met achtruitsverdeling. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters met zestienruits verdeling met bovenlichten met achtruitsverdeling. In de tweede bouwlaag vensters met twaalfruitsverdeling met bovenlichten met achtruitsverdeling. Hoofdingang geflankeerd door twee rechthoekige smalle vensters. Hoekgebouw met afgeronde hoek waarin entreeportaal is opgenomen. Dit gedeelte uitlopend in achtzijdige toren met koepelbekroning. Hardstenen plint. Bakstenen gevels geleed door een pilasterstelling die aan het Keizer Karelplein verdeeld is in acht, en aan de Statenstraat in zeven vensterassen. Horizontale geleding met zandstenen waterlijsten boven de lisenen en onder de goot. De goot is inpandig aangelegd. Het hoekportaal geleed door twee pilasters waarlangs in de tweede bouwlaag vierkante loggia's met zandstenen omlijsting en waartussen in de eerste bouwlaag het entreeportaal. Entree in een zandstenen omlijsting met twee gecanneleerde zuilen waarop een latei en met hierboven een rondboog. Aan weerszijden van de rondboog in zandsteen gebeeldhouwde adelaars. Aan de bovenzijde van de entreepartij een gevelsteen met rijkswapen. Entree met toegangstrap in hardsteen. Aan de achtergevel enkele uitbouwen met platte daken. INTERIEUR deels ingrijpend gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het postkantoor is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van Rijksbouwmeester Ir. D.E.C. Knuttel, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506722
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hoofdpostkantoor in Maastricht

Overblijfsel van het voormalige Wittevrouwenklooster

Statenstraat 9
Maastricht
Overblijfsel van het voormalige Wittevrouwenklooster, dat in 1796 werd opgeheven. Langwerpig gebouw met in de brede op meerdere plaatsen ve..

Groot gebouw in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, met aan de noordkant een hoofdgestel op consoles.

Statenstraat 11A
Maastricht
Groot gebouw in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, met aan de noordkant een hoofdgestel op consoles. In deze noordgevel ankers met 16..

Hoekhuis, afgedekt door een gebroken kap met een lijstgevel van Naamse steen in Lodewijk XVI-stijl.

Vrijthof 44
Maastricht
Hoekhuis, afgedekt door een gebroken kap. Aan de voorkant een lijstgevel van Naamse steen in Lodewijk XVI-stijl. Onder de segmentboogvenster..

Huis met brede lijstgevel. Ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen.

Statenstraat 2
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIIIc. Ingang en vensters in segmentboogomlijstingen van Naamse steen. Bovenverdieping later.

Middelste pand van een groep van drie identieke huizen met gepleisterde lijstgevel.

Grote Gracht 73
Maastricht
Middelste pand van een groep van drie identieke huizen, wellicht begin 19e eeuw. Gepleisterde lijstgevel met geblokte hoeklisenen en hardste..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)