Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poortwachterswoning in Maastricht

Woonhuis

Sint Pieterstraat 37
6211JM Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw (verbouwd ca. 1900)


Beschrijving van Poortwachterswoning

Inleiding Eclectische, omstreeks 1900 verbouwde POORTWACHTERSWONING. Het oorspronkelijke pand dateerde waarschijnlijk uit de 18e eeuw. Omstreeks 1900 werd dit pand van een tweede bouwlaag voorzien. Het pand is gesitueerd aan de Sint Pieterstraat met de kopse gevel aansluitend op de middeleeuwse waterpoort van de tweede omwalling. In een kluisje werd de sleutel van de stadspoort bewaard. Omschrijving De voormalige poortwachterswoning heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt thans twee bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Twee dakkapellen met zadeldakjes met leien en nokpionnen. Topgevels bekroond met smeedijzeren windvaan. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en pleisterwerk. De eerste bouwlaag is voorzien van pleisterwerk met een imitatievoeg. Rechthoekige houten deuren en vensters, vensters tweede bouwlaag met segmentboogvormige glas in lood bovenlichten. Rechterdeel frontgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met overstek op houten consoles. In deze topgevel twee blinde nissen met driepas. Eerste bouwlaag met pleisterwerk met rusticamotief. Vensters met ongeprofileerde omlijstingen in hardsteen. Tussen eerste en tweede bouwlaag een waterlijst. In de tweede bouwlaag vier vensters en in het risalerende geveldeel twee gekoppelde vensters onder segmentbogen, die weer onderling verbonden zijn door een getande lijst van zwarte baksteen. Vensters tweede bouwlaag met hardstenen dorpelstenen. Rechterzijgevel eveneens uitlopend in een topgevel met dak met overstek rustend op houten consoles. In deze topgevel een houten balkon met hierboven een ronde klok. Linkerzijgevel uitlopend in een trapgevel. Achtergevel met rechthoekige houten vensters met segmentboogvormige bovenlichten in gekleurd glas. Hardstenen dorpelstenen. INTERIEURindeling gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering De voormalige poortwachterwoning is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarden als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en wegens de situering nabij het stadspark en is daarmee van bijzondere betekenis voor voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506720
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Poortwachterswoning in Maastricht

Huis met lijstgevel. Over de Jeker een gemetselde boogbrug.

Sint Pieterstraat 31
Maastricht
PAND nr 31 met aan de voorzijde een lijstgevel, XVIII, met een ingang en vensters in Naamse steen. De achtergevel bevat belangrijke resten v..

Leeuwenmolen

Sint Pieterstraat 29
Maastricht
Leeuwenmolen. Het aan de Jeker gelegen gebouw van mergel met toepassing van Naamse steen, heeft een puntgevel bekroond door een leeuw. Rondb..

Gedenkteken Franse Vluchtelingen

Sint Pieterstraat 74
Maastricht
Inleiding GEDENKTEKEN voor de tijdens de eerste wereldoorlog in Maastricht overleden Franse vluchtelingen. Gebeeldhouwd door Huib Luns, op ..

Huis met brede lijstgevel.

Kleine Looiersstraat 20
Maastricht
HUIS met brede lijstgevel, XVIII A. Hardstenen kozijnen, die de kruisen verloren hebben. Geprofileerde ingangsomlijsting van hardsteen met r..

Huis met lijstgevel.

Sint Pieterstraat 52
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen, resp. middenstijlen verdwenen zijn, verticale reliefbanden en p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Poortwachterswoning in Maastricht

Foto's (1)