Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-renaissance-stijl, gebouwd in opdracht van C. Houtappel. in Maastricht

Woonhuis

Kleine Gracht 1
6211CA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1891


Beschrijving van Herenhuis in neo-renaissance-stijl, gebouwd in opdracht van C. Houtappel.

Inleiding HERENHUIS in neo-renaissance-stijl, 1891, gebouwd in opdracht van dhr. C. Houtappel. Het pand is gesitueerd in de gesloten wand van de Kleine Gracht. Omschrijving Het voormalig herenhuis heeft in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt drie bouwlagen, een souterrainverdieping en een zolderverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak. Twee dakkapellen met elk een fronton en vleugelstukken. Het toegepaste bouwmateriaal is gele baksteen en Namense steen. Rechthoekige houten T-vensters en rechthoekige houten paneeldeur met bovenlicht. Zeer rijk gedecoreerde lijstgevel verticaal geleed door vier vensterassen, horizontaal door uitspringende hardstenen banden. Rijkversierde vensteromlijstingen in namense steen. Hogehorizontaal en verticaal gelede hardstenen plint waarop een hardstenen dorpel. Vensteromlijstingen in blokmotief. Segmentbogen met gecanneleerde sluitsteen. Vensters tweede bouwlaag bekroond met consoles en fries. Twee centrale vensters bovendien nog met frontons waarin een floraal motief. In de tweede bouwlaag een balkon dat rust op consoles in de vorm van adelaars. Vensters deels met gietijzeren raamhekjes. Smeedijzer aan balkonhek met de letters "C H" (C. Houtappel, de opdrachtgever). In de derde bouwlaag geprofileerde hardstenen vensteromlijstingen waarop consoles die de dakgoot dragen. Aan de bovenzijde van de vensters telkens florale motieven en tussen de gootconsoles een paneel. Achtergevel wit gesaust en met segmentboogvensters, hardstenen dorpelstenen. In de eerste bouwlaag tuindeuren met een ombouw van recentere datum. In de tweede en derde bouwlaag balkons van recentere datum naar brandstrap. Van het INTERIEUR is onder meer van belang: stucwerk in hal, rijke deurbekroningen met putti, lijsten en rozetten. Balken in de hal ondersteund door hermen in stucwerk. Authentieke houten trap doorlopend tot de zolderverdieping. In de enkele kamers in eerste en tweede bouwlaag koofplafonds met rijk gedecoreerd stucwerk met bloem- en bladmotieven. Waardering Het voormalige herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, de rijke ornamentiek van ex- en interieur en de bijzondere samenhang tussen gedeelten van ex- en interieur. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, met name de frontgevel, en een deel van het interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-renaissance-stijl, gebouwd in opdracht van C. Houtappel. in Maastricht

Huis met lijstgevel en koetspoort.

Kleine Gracht 3B
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII A. Vensterkozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen, resp. middenstijlen verdwenen zijn. Koetspoort. Horizont..

Groot huis, afgedekt door een gebroken schilddak, met een brede lijstgevel.

Van Hasseltkade 20
Maastricht
Groot huis, afgedekt door een gebroken schilddak. Brede lijstgevel opgetrokken met ruime toepassing van hardsteen, door geblokte dammen en v..

Huis met brede lijstgevel.

Kleine Gracht 16
Maastricht
HUIS met brede lijstgevel, XVIIIc. Vensters in hardstenen segmentboogomlijsting, onderbroken verticale reliefbanden en een rijk gebeeldhouwd..

Huis met lijstgevel.

Van Hasseltkade 21
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII. Segmentboogvensters en -ingang in hardsteen. Bovenverdieping en winkel nieuw. Inwendig een Lodewijk XV-trap.

Huis met gepleisterde lijstgevel.

Van Hasseltkade 19
Maastricht
Huis met gepleisterde lijstgevel. Ingangsomlijsting van hardsteen met segmentbogen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-renaissance-stijl, gebouwd in opdracht van C. Houtappel. in Maastricht

Foto's (1)