Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Hustinx. in Maastricht

Woonhuis

Kapoenstraat 2
6211KW Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Hustinx.

Inleiding Eclecticisch HERENHUIS, in 1882 gebouwd in opdracht van dhr. J. Hustinx. Het herenhuis is gesitueerd in de gesloten wand van de Kapoenstraat. Een gedeelte van dit pand is reeds rijksbeschermd onder monumentnummer 27142. Het betreft een oostvleugel met achtergevel, beide daterend uit de 18e eeuw; een westvleugel met aan de binnenplaats een gevel daterend uit de 17e eeuw; een noordvleugel ten dele daterend uit de 19e eeuw en een zuidvleugel daterend uit de 17e eeuw. Omschrijving Het herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond telt drie bouwlagen plus een zolderverdieping en wordt afgedekt met een mansardedak met leien. Bakgoot op klossen. Drie dakkapellen, voorzien van frontons en klauwstukken, en een lucarne. Rechthoekige houten T-vensters. Rechthoekige, dubbele houten kruiskozijnen met verticale geleding van het middelste vensterdeel. Rondboogvormige dubbele houten toegangspoort met decoratieve bovenlichtgeleding. Herenhuis met lijstgevel over drie bouwlagen, gedomineerd door een risaliet tussen pilasters, rechts van het gevelmidden. In dit risaliet is op de eerste bouwlaag de poortdoorgang en bovendaks een lucarne aangebracht, bekroond met een open tympaan; venster op de tweede bouwlaag met een tympaan; venster op de derde laag met een fronton. Links van het risaliet vier, rechts ervan twee vensterassen. De eerste bouwlaag is gestuct in rustica-motief, de tweede en derde laag met blokmotieven. De rechthoekige vensters zijn met gekorniste lijsten in stucwerk uitgevoerd, met sluitstenen aan de bovenzijde en panelen aan de onderzijde, beiden voorzien van diamantkoppen. De gevels zijn ter hoogte van de dorpels en lateien met waterlijsten geleed. De gevelhoeken zijn voorzien van pilasters. Indeling INTERIEUR gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het voormalige herenhuis bezit architectuurhistorische waarden wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506711
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Hustinx. in Maastricht

Bescherming betreft een oostvleugel met achtergevel, een westvleugel,, een noordvleugel en een zuidvleugel.

Kapoenstraat 2
Maastricht
Bescherming betreft een oostvleugel met achtergevel, beide daterend uit de 18e eeuw, een westvleugel met aan de binnenplaats een gevel, date..

Huis met brede lijstgevel.

Kapoenstraat 4
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIIIc, voorzien van vensters in hardsteen, horizontale reliefbanden en een koetspoort in een geprofileerde omlij..

Huis met lijstgevel.

Kapoenstraat 6
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIIIc. Gekoppelde vensters in hardstenen omlijstingen; de buitenste vensters met segmentbogen, de middelste met gebrok..

Huis met brede lijstgevel.

Kapoenstraat 7
Maastricht
HUIS met brede lijstgevel, XVIII, met vensters in hardsteen, een horizontale reliefband boven de onderpui en onder de benedenvensters horizo..

Huis met lijstgevel.

Kapoenstraat 12
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII. Segmentboogvensters in hardsteen; beneden gekoppeld aan de ingang.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclectisch herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Hustinx. in Maastricht

Foto's (1)