Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Inkoopstation Akerstraat-MEGA Limburg in Maastricht

Nijverheid Industrie

Akerstraat 8 E
6221CL Maastricht
Limburg

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Inkoopstation Akerstraat-MEGA Limburg

Inleiding INKOOPSTATION VAN ELECTRISCHE STROOM in expressionistische stijl, ca. 1925. Gesitueerd in de gesloten wand van de Akerstraat, tussen Spoorweglaan en Alexander Battalaan. Omschrijving Inkoopstation, bestaande uit een souterrain plus een bouwlaag met verhoogde lantaarn op rechthoekige plattegrond, exclusief een kleine achtergeveluitbouw. Het geheel wordt gedekt door een plat dak, dat schuil gaat achter een kopgevel met hardstenen afdekking. De verhoogde lantaarn heeft een zadeldak met Tuile du Nord-pannen, verzonken tussen kopgevels. Zeer expressieve, symmetrische voorgevel. Donker getinte, geprofileerde bakstenen plint met rollaag, lichter getinte bakstenen optrek, gemetseld in kettingverband. Centraal in de voorgevel een dubbele stalen deur in een geprofileerde deurlijst met rollaag en een decoratieve strekkenlijst met sluitsteen. Deze sluitsteen is viervoudig geprofileerd en ondersteunt het uitstulpende, rechthoekige houten kruiskozijn met glas-in-lood. Dit venster is geplaatst onder een zwaar gedimensioneerde betonnen latei met rollaag. De gevelhoeken zijn voorzien van uitstulpende lisenen met bloktanddecoraties, waarin glas-in-lood-vensters (thans draadglas) met smeedroosters, op gemetselde consoles. De gevel is voorzien van een over de hele breedte doorlopende viervoudige profiellijst, waaronder ventilatieroosters. De uitstulpende geveldelen zijn bekroond met hardstenen afdekkingen in diverse vormen. De kopgevel loopt uit in twee schouderstukken van ongelijke hoogte. Eenvoudige bakstenen achtergevel in wild metselverband op geprofileerde plint; in de lantaarn rechthoekig stalen vensterkozijn met kleine roedeverdeling onder betonlatei en een rechthoekige stalen deur. Het kleine binnenplaatsje wordt omgeven door een bakstenen muur. Het INTERIEUR van het inkoopstation is in hoge mate gaaf en heeft terrazzovloeren en gele tegellambrizeringen. Waardering Het inkoopstation is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische, technische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressieve bouwstijl, de esthetiek en de ornamentiek. Het inkoopstation is een belangrijke onderdeel van het stadsdeel Wyck, is van belang voor het aanzien van deze wijk en vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het inkoopstation beschikt over een hoge mate van gaafheid en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Tenslotte is het gebouw architectuurhistorisch, typologisch en functioneel zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506706
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Inkoopstation Akerstraat-MEGA Limburg in Maastricht

Art Nouveau herenhuis.

Spoorweglaan 15
Maastricht
Inleiding Art Nouveau HERENHUIS, 1910, gesitueerd in de gesloten wand van deSpoorweglaan. Gebouwd in opdracht van H.Rutten-Bailleux. De aan..

Woonhuis-magazijn in een door de Art Nouveau beïnvloede bouwstijl.

Alexander Battalaan 83
Maastricht
Inleiding WOONHUIS-MAGAZIJN in een door de Art Nouveau beïnvloede bouwstijl, 1906, gesitueerd in de gesloten wand van de Alexande..

Herenhuis, in een mengsel van Art Nouveau en chaletstijl.

Spoorweglaan 7
Maastricht
Inleiding HERENHUIS, 1901, in een mengsel van Art Nouveau en chaletstijl. Gebouwd naar een ontwerp van de Maastrichtse architect W. Sprenge..

Koepelkerk, R.K. Kerk H. Hart

Heerderweg 3
Maastricht
Inleiding KATHOLIEKE KERK van de H.Hart-parochie, bekend als de Koepelkerk, met een op de oriëntaalse centraalbouw geïnspireerde vormgevi..

N.S.-Station Maastricht

Stationsplein 25
Maastricht
Inleiding STATIONSGEBOUW van de Nederlandse Spoorwegen, 1912-1915, inclusief de perronoverkappingen in gewapend beton. Het station is gesit..

Kaart & Routeplanner

Route naar Inkoopstation Akerstraat-MEGA Limburg in Maastricht

Foto's (1)