Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardendrinkbak en straatklok in Maastricht

Overig

Stationsstraat 60
6221BR Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1850-1900


Beschrijving van Paardendrinkbak en straatklok

Inleiding PAARDENDRINKBAK en STRAATKLOK, XIX B, gesitueerd in de lengte-as van de zgn. Percee tussen St.Servatiusbrug en spoorwegstation. Omschrijving Op rechthoekig, geornamenteerd gietijzeren rooster geplaatste paardendrinkbak in de vorm van een zuil met teerlingkapiteel. Boven het kapiteel een drinkschaal voor paarden met een leeuwekop als waterspuwer en een bekroning in de vorm van een granaatappel. Aan de voet van de zuil bevindt zich een drinkbak voor kleinere dieren met een hondekop als waterspuwer. Achter de drinkbak een gietijzeren straatklok op een ronde, enigszins toelopende basis, waarboven een vaasornament, een zuil met cannelures, een Corinthisch kapiteel en een rond uurwerk met een achtkante bekroning. Op de basis van de klok is nog een deel van de fabrikantennaam te lezen "....NGERHÜTTE" Waardering De drinkbak en de straatklok zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. Als geheel behoren zij tot het beschermd stadsgezicht Maastricht, zijn vanwege de situering in de Percee ten zeerste verbonden met de ontwikkeling van de stad en zijn van groot belang voor het aanzien van de stad. Drinkbak en straatklok beschikken over een hoge mate van gaafheid, zijn van belang voor de structurele en visuele gaafheid van Wyck en beschikken over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506703
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardendrinkbak en straatklok in Maastricht

Postkantoor met politiebureau

Stationsstraat 60
Maastricht
Inleiding POSTKANTOOR met voormalig POLITIEBUREAU, ca. 1890, in neo-renaissance stijl. Dominant gesitueerd op de hoek van Stationsstraat en..

Eclectisch herenhuis, halfvrijstaand.

Wilhelminasingel 68
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, ca. 1895, halfvrijstaand in de bebouwingswand van de Wilhelminasingel. Omstreeks 1965 werd de interieurinde..

Patisserie Royale.

Wycker Brugstraat 13
Maastricht
Inleiding Met elementen van functionalisme in 1928, naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten, in opdracht van de Coöperatieve Bouwver..

Eclectisch herenhuis.

Wilhelminasingel 66
Maastricht
Inleiding Eclectisch HERENHUIS, 1896, in een gesloten wandgedeelte van de Wilhelminasingel. Omschrijving Herenhuis op L-vormige plattegro..

Met elementen van Neo-Renaissance gebouwd herenhuis.

Wilhelminasingel 64
Maastricht
Inleiding Met elementen van Neo-Renaissance omstreeks 1900 gebouwd HERENHUIS. Het pand is gesitueerd in de gesloten binnenwand van de Wilhe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardendrinkbak en straatklok in Maastricht

Foto's (1)