Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Warenhuis Maussen in Maastricht

Gebouw

Wycker Brugstraat 26
6221ED Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1932
Architect: J. Joosten


Beschrijving van Warenhuis Maussen

Inleiding Functionalistisch WARENHUIS, in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Joosten in opdracht van de Firma W.H. Maussen. Omschrijving Hoekpand met vier bouwlagen en een souterrainverdieping, afgedekt met een plat dak in beton. Het toegepaste bouwmateriaal is eveneens beton. In de eerste bouwlaag een winkelgalerij met een met marmer beklede plint, kunststoffen vensterkozijnen en een met trespa beklede betonluifel. Dit gedeelte is gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke indeling en de authentieke 18-ruits bovenlichten. Tweede en derde bouwlaag met afgeronde hoek. In de vierde bouwlaag een balkongalerij deels onder overstek van het plat dak, vensters met rechthoekige stalen kozijnen met kleine roedeverdeling. In de tweede bouwlaag 6-ruits vensters, in de derde bouwlaag 4-ruits vensters. Beton dorpelstenen. Geveldelen bekleed met trespa. De oostgevel wordt afgesloten door een torenachtig geveldeel over vier bouwlagen met in elke bouwlaag trappenhuisvensters. Waardering Het voormalig Warenhuis Maussen is van architectuurhistorische waarde wegens het belang van het ontwerp voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect J. Joosten en wegens de toepassing van beton als bouwmateraal. Het pand is als onderdeel van de Wycker Percee een zeer belangrijk onderdeel in het beschermde stadsgezicht, is vanwege deze situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad en van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is van belang vanwege de redelijke mate van gaafheid en is van importantie in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal perspectief sprake van een hoge mate van architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506702
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het voormalig warenhuis Maussen

Maussen is de naam van een voormalig warenhuis, waarvan het bekendste gebouw op de hoek Wycker Brugstraat-Wycker Grachtstraat in het Maastrichtse stadsdeel Wyck is gelegen. Het pand in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid[1] is sinds 1996 een rijksmonument.

Geschiedenis

In de jaren 1880 liet handelaar W.H. Maussen, die in de Rechtstraat een winkel had, twee panden bouwen in de Wycker Brugstraat. De panden bevonden zich in het deel van de straat dat kort daarvoor was ontstaan door een grote doorbraak (Percée) door het Middeleeuwse Wyck. Maussen had al snel in de gaten dat een winkel in de 'Percée', de nieuwe verbindingsroute tussen station en brug, goed zou lopen. Maussen hield wel van een nieuwigheidje: de eerste telefoonverbinding in Maastricht (circa 1880) werd aangelegd tussen twee winkels van Maussen in de Wycker Brugstraat en in de Rechtstraat.

Na zijn dood in 1899 gingen zijn zonen voortvarend door met de uitbreiding van de zaak. In 1910 kochten ze het pand Wycker Brugstraat 38, een Jugendstil-pand uit 1902. Al deze panden werden verbouwd tot één grote winkel met centrale verwarming en elektrisch licht. In 1932 werden de panden op de hoek Wycker Brugstraat - Wycker Grachtstraat door de architect Jos Joosten verbouwd tot een groot warenhuis in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het pand bezat opnieuw een novum: tl-verlichting.

In de jaren 1950 en '60 had Maussen ook een vestiging aan de Nieuwstraat in de Binnenstad van Maastricht. In 1981 sloot het warenhuis zijn deuren. In het monumentale deel van het pand zijn thans een uitzendbureau en een computerwinkel gevestigd. In het naastgelegen pand aan de Wycker Brugstraat, dat eveneens deel uitmaakte van het warenhuis, is thans een drogisterij gevestigd.

Beschrijving

Het warenhuis Maussen is een groot hoekpand met afgeronde hoeken van voornamelijk beton, glas en staal, met een gevelbekleding van trespa. Het gebouw telt vier bouwlagen en een souterrainverdieping, afgedekt met een plat dak van beton. De oostelijke gevel aan de Wycker Grachtstraat wordt afgesloten door een torenachtig trappenhuis. In de eerste bouwlaag bevindt zich onder een brede, met trespa beklede betonluifel een winkelgalerij met een met marmer beklede plint en kunststof kozijnen. Dit gedeelte is gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke indeling en de authentieke 18-ruits bovenlichten boven de luifel. De tweede en derde bouwlaag worden gekenmerkt door doorlopende raampartijen met stalen kozijnen en 6- en 4-ruits vensters. De terugspringende bovenste verdieping bestaat uit een balkongalerij, deels onder overstek van het platte dak.


Monumenten in de buurt van Warenhuis Maussen in Maastricht

Huis met lijstgevel.

Rechtstraat 23
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen verdwenen zijn. Op de bovenverdieping tweelichtkozijnen van Naam..

Huisje met lijstgevel.

Rechtstraat 30
Maastricht
Huisje met lijstgevel, XVII. Kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen verdwenen zijn; in de pui gekoppeld aan weerskanten van de ingang..

Huisje met lijstgevel.

Rechtstraat 28
Maastricht
Huisje met lijstgevel, XVIII. Segmentboogvensters in Naamse steen. Pui gewijzigd. Kap modern.

Huisje met lijstgevel, voorzien van segmentboogvensters in Naamse steen.

Rechtstraat 26
Maastricht
Huisje met lijstgevel, XVIII, voorzien van segmentboogvensters in Naamse steen. Pui modern. Aan de Heidenstraat ankers A 16 (.)2.

Huis met brede lijstgevel

Rechtstraat 32
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, voorzien van kozijnen van Naamse steen, in de drie middentraveeen gekoppeld; vensterkruisen uitgebroken. Horizont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Warenhuis Maussen in Maastricht

Foto's (1)