Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedenkteken Franse Vluchtelingen in Maastricht

Overig

Sint Pieterstraat 74
6211JP Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1926
Architect: Huib Luns & Charles Vos


Beschrijving van Gedenkteken Franse Vluchtelingen

Inleiding GEDENKTEKEN voor de tijdens de eerste wereldoorlog in Maastricht overleden Franse vluchtelingen. Gebeeldhouwd door Huib Luns, op 3 mei 1926 in het stadspark onthuld. Omschrijving Natuurstenen beeldhouwwerk, opgebouwd uit diverse los bewerkte blokken. Gesitueerd bij de doorbraak van de oude stadsmuur in de St.Pieterstraat, in een plantsoen dat wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk. Het gedenkteken bestaat uit een engel, die bloemen legt op een met een rouwkleed bedekte doodkist. Deze kist rust op een grote sokkel, aan de voorzijde voorzien van het opschrift: "ILS S'ENDORMENT EN PARLANT DU RETOUR AU PAYS". Waardering Het gedenkteken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, historische en typologische ontwikkeling. De betrokkenheid van de beeldhouwer Huib Luns en de esthetische kwaliteiten van zijn werk geven het gedenkteken een grote architectuurhistorische waarde. Het beeld is prominent geplaatst op de overgang van historische binnenstad naar het 19e eeuwse stadspark en als zodanig van bijzondere betekenis voor het aanzien voor de stad. Het gedenkteken verkeert in gave toestand en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de omgeving en heeft typologische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506674
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gedenkteken Franse Vluchtelingen in Maastricht

Poortwachterswoning

Sint Pieterstraat 37
Maastricht
Inleiding Eclectische, omstreeks 1900 verbouwde POORTWACHTERSWONING. Het oorspronkelijke pand dateerde waarschijnlijk uit de 18e eeuw. O..

Huis met lijstgevel. Over de Jeker een gemetselde boogbrug.

Sint Pieterstraat 31
Maastricht
PAND nr 31 met aan de voorzijde een lijstgevel, XVIII, met een ingang en vensters in Naamse steen. De achtergevel bevat belangrijke resten v..

Leeuwenmolen

Sint Pieterstraat 29
Maastricht
Leeuwenmolen. Het aan de Jeker gelegen gebouw van mergel met toepassing van Naamse steen, heeft een puntgevel bekroond door een leeuw. Rondb..

Huis met brede lijstgevel.

Kleine Looiersstraat 20
Maastricht
HUIS met brede lijstgevel, XVIII A. Hardstenen kozijnen, die de kruisen verloren hebben. Geprofileerde ingangsomlijsting van hardsteen met r..

Huis met lijstgevel.

Sint Pieterstraat 52
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen, resp. middenstijlen verdwenen zijn, verticale reliefbanden en p..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gedenkteken Franse Vluchtelingen in Maastricht

Foto's (1)