Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Standbeeld Minckelers in Maastricht

Overig

bij aansluiting Boschstr.
6200AA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1886
Architect: Bart van Hove


Beschrijving van Standbeeld Minckelers

Inleiding STANDBEELD van Johannes Petrus Minckelers, 1886. Vervaardigd door Bart van Hove, in brons gegoten door gieterij B. Vermeijs. Omschrijving Bronzen standbeeld van J.P. Minckelers - de uitvinder van de gasverlichting - in priesterkledij, met brandende toorts in de hand en vloeistofbak met blaasbalg. Hardstenen sokkel op een dubbel getrapt hardstenen basement. Aan de voorzijde de opschriften "Johannes Petrus Minckelers" en "opgericht met vrijwillige bijdragen", aan de achterzijde de tekst "geboren te Maastricht 2 december 1748 Overleden aldaar 4 juli 1824". Aan weerszijden van de sokkel twee bronzen reliëfs van de hand van Bart van Hove. Waardering Het standbeeld van Minckelers is van belang als een cultuurhistorische uiting die herinnert aan een technologische ontwikkeling: de uitvinding van de gasverlichting. Het standbeeld is een belangrijk onderdeel van de Maastrichtste binnenstad, heeft een opvallende plaats aan de rand van de Markt en is van belang voor het aanzien van de binnenstad. Het beeld verkeert in een gave toestand en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506671
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Standbeeld van Minckeleers met de tot voor kort eeuwig brandende vlam

Jan Pieter Minckeleers of Minckelers (Maastricht, gedoopt op 2 december 1748 – aldaar gestorven op 4 juli 1824) was een Nederlandse wetenschapper en uitvinder.

Hij was de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en uitvinder van de gasverlichting. Minckeleers studeerde aan de pedagogie De Valk van de universiteit van Leuven, waar hij later professor in de natuurkunde werd. Daar ontdekte hij dat, door steenkool te verhitten zonder de aanwezigheid van zuurstof, er een gas ontsnapte dat lichter is dan lucht. Dit beschreef hij in een publicatie uit 1784. Dit lichtgas was geschikt om een luchtballon mee te vullen, waarmee hij als een van de grondleggers van de luchtvaart geldt. Het gas bleek ook brandbaar en geschikt als lichtbron; Minckeleers gebruikte het in 1785 om zijn auditorium te verlichten. In 1798 keerde hij naar Maastricht terug waar hij doceerde aan de École centrale (gesticht door de Fransen). In 1854 werd in Maastricht de eerste gasleiding aangelegd bedoeld voor de straatverlichting.

Op de Markt, tussen de Sint-Matthiaskerk en het Stadhuis, staat zijn standbeeld met de "eeuwig" brandende vlam. Het beeld is ontworpen door Bart van Hove en werd onthuld op 10 juli 1904. In 2006 werd het na een grondige renovatie van de Markt en de aangrenzende Boschstraat twintig meter naar het zuiden verplaatst. Ook in Heverlee staat een standbeeld van Minckeleers nabij de gebouwen van de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. In het centrum van Leuven is een straat naar hem vernoemd.

Trivia

De studievereniging van de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven heet T.S.V. 'Jan Pieter Minckelers' of kortweg Japie.

In Hilversum staat de J.P. Minckelersschool, een openbare basisschool, aan de Minckelersstraat naast de vroegere gemeentelijke gasfabriek.

In 2013 bleek de "eeuwig" brandende vlam toch niet zo eeuwig te zijn. Om jaarlijks € 40.000 te besparen en zogezegd vanwege duurzaamheidsredenen heeft het gemeentebestuur van Maastricht de vlam laten doven en een muntapparaat laten plaatsen. Via de inworp van muntgeld kan de vlam enkele minuten tot leven worden gebracht. Vanuit de inwoners van Maastricht, die decennialang gewend waren aan de altijd brandende vlam, is hierop veel protest geweest.

Literatuur

P.A.Th.M. Jaspers, De ontwikkeling van de pharmacie in Limburg gedurende de Franse Tijd, Venlo: Dagblad voor Noord-Limburg 1966, pp. 126 + illustraties en kaart.

P.A.Th.M. Jaspers, J.P. Minckelers 1748-1824, Maastricht: Stichting Historische Reeks 1983.

H. Nabben, Lichter dan lucht, los van de aarde, Barneveld: BDU Uitgevers 2013.


Monumenten in de buurt van Standbeeld Minckelers in Maastricht

Paardendrinkbak.

Boschstraat 99
Maastricht
Inleiding Paardendrinkbak, XIX B, gesitueerd aan het begin van Boschstraat, vlakbij de aansluiting op de Markt. De drinkbak werd i..

Huis met smalle lijstgevel.

Markt 24
Maastricht
HUIS met smalle lijstgevel, XVII B. Hardstenen kozijnen, die hun kruisen, resp. middenstijlen verloren hebben. Boven de vensters der eerste ..

Huis met smalle lijstgevel van hardsteen.

Markt 23
Maastricht
Huis met smalle lijstgevel van hardsteen, XVIII. Gekoppelde segmentboogvensters, waaronder panelen. Pui gewijzigd.

Hoekhuis met lijstgevel en afgedekt met een wolfdak.

Markt 30
Maastricht
HOEKHUIS met lijstgevel en afgedekt met een wolfdak. Aan de voorzijde segmentboogvensters in hardsteen en verticale reliefbanden. Pui gewijz..

Huis met smalle lijstgevel.

Markt 22
Maastricht
Huis met smalle lijstgevel. Segmentboogvensters in hardsteen, XVIII. Bovenverdieping XIX. Pui gewijzigd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Standbeeld Minckelers in Maastricht

Foto's (2)