Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand. in Maastricht

Woonhuis

Lyonnetstraat 12
6221AP Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1921
Architect: Alphons Boosten en J. Ritzen


Beschrijving van Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand.

Inleiding WOONHUIS-ATELIER van glazenier J. Rosier, die in 1921 opdrachtgever was voor de bouw van zijn door de architecten A.J.N. Boosten en J. Ritzen in expressionistische stijl ontworpen pand. Het is gesitueerd in de gesloten wand van de Lyonnetstraat. Naderhand is het bedrijfsgedeelte ingericht tot smederij. Omschrijving Pand met drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk voorzien van een mergelkelder. Het geheel wordt gedekt door platte daken. De eerste bouwlaag met ateliersruimte neemt de gehele perceeloppervlakte in beslag. Het atelier is meermalen verbouwd en onder andere voorzien van een vernieuwde lichtinval. Boven het atelier bevinden zich twee woonbouwlagen, op het platte dakdeel een dakterras. Expressionistisch vormgegeven, symmetrische bakstenen voorgevel met twee traveeën, waartussen in de eerste bouwlaag een recente poort geplaatst is. Deze poort heeft een stalen latei. Metselwerk in kruisverband. In elke travee bevinden zich in de eerste laag een rechthoekige houten paneeldeur, een erkerachtig uitstulpend venster met decoratieve houten bloembak in de tweede laag, een uitstulpend balkon met dubbele achtruits balkondeuren in de derde laag. Het paneel van de rechter toegangsdeur, de vml. atelieringang, is verwijderd, het glas-in-lood van de tweede bouwlaag is vervangen. De balustrades van beide balkons worden onderling verbonden door een keramische gevellijst die de verticaliteit van het ontwerp enigszins doorbreekt. De gevel wordt beëindigd door een houten balkonluifel en een plat dak met luifelgoot. Waardering Het pand is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke bestemming als glazeniersatelier en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Dit woonhuis-atelier beschikt vanwege de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Boosten en Ritzen en de esthetische kwaliteit van het ontwerp over aanzienlijke architectuurhistorische waarden. Uit oogpunt van ensemblewaarden is deze atelierwoning een belangrijk onderdeel van de vroeg-twintigste eeuwse uitbreiding van het stadsdeel Wyck. Het pand is dientengevolge vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en van betekenis voor het aanzien van de wijk. Het pand beschikt voor wat betreft de voorgevel over een redelijke mate van architectonische gaafheid, is van belang voor de structurele/visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en is architectuurhistorisch en typologisch opzicht redelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506669
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand. in Maastricht

Portiek-etagewoning met zes gezinswoningen met elementen van Berlagianisme.

Wilhelminasingel 25a
Maastricht
Inleiding PORTIEK-ETAGEWONING met zes gezinswoningen, 1916. Met elementen van Berlagianisme gebouwd naar een ontwerp van architect A. Knols..

Ambachtsschool

Sint Maartenslaan 26
Maastricht
Inleiding AMBACHTSSCHOOL met PORTIERSHUIS in neo-renaissancestijl, 1911, gebouwd naar een ontwerp van architect Burgers, in opdracht van de..

Drie woonhuizen in Art Nouveau-stijl.

Wilhelminasingel 52
Maastricht
Inleiding Drie WOONHUIZEN, 1901, in Art Nouveau-stijl, gebouwd naar een ontwerp van architect C.L.J. Hoogenstraaten. De panden zijn gesitue..

Twintig arbeiderswoningen, twee winkels, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de socialistische Woningverenigin ..

Van den Berghstraat 2
Maastricht
Inleiding 20 ARBEIDERSWONINGEN, 2 WINKELS, 1919, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de so..

Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool ..

Louis Loyensstraat 5
Maastricht
Inleiding Protestants TEHUIS, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl, 1931. Gebouwd in opdracht van de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand. in Maastricht

Foto's (1)