Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool. in Maastricht

Gebouw

Louis Loyensstraat 5
6221AK Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1931
Architect: Alphons Boosten


Beschrijving van Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool.

Inleiding Protestants TEHUIS, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl, 1931. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool, naar een ontwerp van architect Alphons Boosten te Maastricht. Gesitueerd in de protestantse wijk rond het Sterreplein. Omschrijving Zeer expressieve, asymmetrische architectuur, waarin horizontale en verticale elementen elkaar afwisselen en ondersteunen in een opmerkelijke compositie. Het tehuis, dat thans dienst doet als kantoor, heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond met souterrainverdieping, twee bouwlagen en zolder in lengterichting. Geprofileerde, rood genuanceerde bakstenen plint met zaagtanddecoraties op de gevelhoeken en rollaag; rode bakstenen optrek gemetseld in staand verband. In de voorgevel bevindt zich de risalerende entreepartij met houten luifel, twee blokvormige volumes aan weerszijden van de rechthoekige, dubbele houten paneeldeur met verticale glaspanelen. Boven de deurluifel een rechthoekig stalen bovenlicht van aanzienlijke afmetingen met negenruits vensterindeling en glas-in-lood. Rechts van de entree een rode gevelsteen met het opschrift 'Een vaste burcht is onze God', en een rechthoekig houten kruiskozijn. De plint loopt door in de bakstenen speelplaatsmuur. Links een vensterreeks van vijf ongelede, rechthoekige houten vensters in een houten lijst. In de linkerzijgevel bevindt zich in de eerste laag eveneens een rechthoekige houten lijst, echter met een vijftal vensters. Daarboven, ter hoogte van het podium van de toneelzaal, een rondboogvormig houten deur met bordes. In de topgevel een zoldervenster met decoratief rooster. De zijgevel loopt uit in een korte, blinde muur. De rechterzijgevel is in de eerste laag voorzien van een rechthoekig houten kruiskozijn met horizontaal geleed bovenlicht, plus een rechthoekig, dubbel houten kruiskozijn met horizontaal geleed bovenlicht. In de tweede laag een vensterreeks met zes rechthoekige houten vensters, waarvan het tweede en het vijfde blind zijn. In de topgevel een zoldervenster met decoratief rooster. De achtergevel wordt gedomineerd door een risalerende entreesluis onder een luifel. De gehele voorzijde wordt gevormd door een rechthoekig houten kozijn met een centraal geplaatste dubbele houten deur, geflankeerd door rechthoekige houten zijvensters en horizontaal ingedeelde glas-in-lood bovenlichten. In beide zijden een rechthoekig houten venter met horizontaal ingedeeld glas-in-lood bovenlicht. Aan weerszijden van deze entree bevinden zich, enigszins verdiept, L-vormige houten zitbanken op bakstenen basementen. Ter rechterzijde een rechthoekig houten vensterkozijn en een deur met een groot horizontaal geleed glas-in-lood bovenlicht. Ter linkerzijde een rechthoekig houten venster met groot glas-in-lood bovenlicht, een ongeleed rechthoekig houten kruiskozijn, waarin een rechthoekige deur is geplaatst en een rechthoekig, ongeleed houten vensterkozijn. Het geheel wordt gedekt door een asymmetrisch, in de voorgevels deels tot boven de eerste bouwlaag doorlopend zadeldak met verbeterde Hollandse pannen. Tussen de in hoogte variërende luifelgoten is een licht risalerend, rechthoekig houten trappenhuisvenster met horizontale roedeverdeling plus een vlaggemast met decoratieve bekroning geplaatst. Boven de luifelgoot bevindt zich de zesvoudige vensterreeks van de voormalige toneelzaal, waarin rechthoekige verticaal ingedeelde houten vensters met horizontale roedeverdeling. Hoogoplopende schoorsteen, waarin een dakkapel geintegreerd is. Het achterdakvlak heeft een vijfvoudige vensterreeks, waarvan het vierde kozijn voorzien is van rechthoekige, dubbele houten deuren. Boven deze vensterreeks, ter hoogte van de zolder, drie dakkapellen met luifelgoten. De INTERIEURindeling, met op de begane grond de voormalige recreatieruimten, is ten dele gewijzigd met behulp van eenvoudige tussenwanden. Op de verdieping, met voormalige toneelzaal, is het trappenhuis enigszins aangepast. De toneelzaal is vrijwel ongewijzigd en doet dienst als kantoorruimte. Verder zijn onder meer van belang: de gedenksteen in de hal met het opschrift 'Gezang 268. Door de hulp van zeer velen in stad en land kon Gode zij dank dit gebouw verrijzen dat de Vereening Suringarschool na plechtige opening op 2 juli 1931 aan de Protestantse Zaak heeft toegewijd'; het resterende deel van het trappenhuis met houten balustrade, de grijs-blauw-rode vloertegels in de hal; de gele tegellambrizeringen. Waardering Het protestants tehuis is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele, geestelijke en typologische ontwikkeling, alsmede de vanwege de regionaal bepaalde innovatieve waarde. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van architect Alphons Boosten, de hoogwaardige esthetische kwaliteit en de bijzondere ornamentiek. Het tehuis is een belangrijk onderdeel van het stedebouwkundig ensemble rond het Sterreplein en vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van deze stadswijk en met name de ontwikkeling de protestantse enclave daarin. Bovendien is het bouwwerk van belang voor het aanzien van de wijk. De architectonische gaafheid is nog in hoge mate aanwezig, de importantie voor de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving is groot. Bovendien is dit protestants tehuis in architectuurhistorisch, typologisch en functioneel opzicht zeldzaam te noemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506668
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool. in Maastricht

Suringarschool

Franciscus Romanusweg 50
Maastricht
Inleiding Protestantse LAGERE SCHOOL, 1923, in expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool, ..

Woonhuis met kantoorruimte in zakelijk expressionistische stijl, gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging 'Ons Belang' te Maastricht.

Franciscus Romanusweg 44
Maastricht
Inleiding WOONHUIS MET KANTOORRUIMTE in zakelijk expressionistische stijl, 1924. Gebouwd in opdracht van de Coöperatieve Bouwvereniging ..

Portiek-etagewoning met zes gezinswoningen met elementen van Berlagianisme.

Wilhelminasingel 25a
Maastricht
Inleiding PORTIEK-ETAGEWONING met zes gezinswoningen, 1916. Met elementen van Berlagianisme gebouwd naar een ontwerp van architect A. Knols..

Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand.

Lyonnetstraat 12
Maastricht
Inleiding WOONHUIS-ATELIER van glazenier J. Rosier, die in 1921 opdrachtgever was voor de bouw van zijn door de architecten A.J.N. Boosten ..

Twintig arbeiderswoningen, twee winkels, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de socialistische Woningverenigin ..

Van den Berghstraat 2
Maastricht
Inleiding 20 ARBEIDERSWONINGEN, 2 WINKELS, 1919, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de so..

Kaart & Routeplanner

Route naar Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool. in Maastricht

Foto's (1)