Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluis met ophaalbrug in Maastricht

Weg En Waterwerk

Biesenweg 16
6211AA Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1826


Beschrijving van Sluis met ophaalbrug

Inleiding SLUIS MET OPHAALBRUG tussen de Maas en en het havenbassin van de in 1826 gereedgekomen Zuid-Willemsvaart. De ophaalbrug en de sluisdeuren werd in 1931 vernieuwd. Omschrijving In baksteen opgetrokken sluiskolk, gemetseld in kruisverband. Hardstenen sluis- en kaderanden. Dubbele houten sluisdeuren met bouwjaaraanduiding 1931. Aan de Bassinzijde bevindt zich een eenvoudige ophaalbrug met driekante vullingen in de hoeken van de hameipoort. Op de hameipoort het opschrift "Gutehoffnungshutte 40 N.P." Twee langsschoren. Licht geboogde balans met ballastkist aan de zuidzijde. Twee hangstangen dragen de met een houten rijdek beklede val. Aan weerszijden van brug en sluis een eenvoudige smeedijzeren balustrade. De bedieningsinstallaties van sluisdeuren en brug zijn aanwezig. Waardering De sluis met ophaalbrug is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische, sociaal-economische en geografische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden van sluis en brug zijn bouwtechnisch bescheiden en worden verder bepaald door de esthetische waarden van het geheel. De sluis met ophaalbrug vormt een essentieel onderdeel van het beschermde stadsgezicht Maastricht, is vanwege de situering in de 19e eeuwse industriewijk rond het Bassin verbonden met de ontwikkeling van de stad, is van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de Maas en het havenbassin van de Zuid-Willemsvaart. Het geheel verkeert in gave staat en is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er sprake van een regionale typologische en functionele zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sluis met ophaalbrug in Maastricht

Blekerij

Biesenweg 16
Maastricht
Inleiding BLEKERIJ met magazijn van de papierfabriek Lhoƫst & Weustenraad, gebouwd tussen 1859 en 1861. Het pand behoort tot de o..

Timmerfabriek (elektriciteitscentrale Sphinx)

Boschstraat 5B
Maastricht
Inleiding ELEKTRICITEITSCENTRALE, 1910. Gebouwd in opdracht van de N.V. Sphinx, in traditionele stijl. De centrale is gesitueerd a..

Timmerfabriek (vml. technische dienst Sphinx)

Boschstraat 5a
Maastricht
Inleiding Fabriekspand, 1905, gesitueerd op de hoek van Bassin en Boschstraat, gebouwd als WERKPLAATS van de N.V. Sphinx. Het gebo..

Maastrichts Veem

Bassin 136
Maastricht
Inleiding PAKHUIS, genaamd het Maastrichts Veem, gesitueerd aan de thans gesloten zuidelijke bebouwingswand langs de binnenhaven v..

Huis met gepleisterde lijstgevel. Ingang met aangekoppeld venster in Naamse steen.

Boschstraat 35A
Maastricht
Huis met gepleisterde lijstgevel, XVIII. Ingang met aangekoppeld venster in Naamse steen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluis met ophaalbrug in Maastricht

Foto's (1)