Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Marguerite. in Maastricht

Woonhuis

Sint Lambertuslaan 6
6211KB Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1890
Architect: Willem Sprenger


Beschrijving van Villa Marguerite.

Inleiding VILLA Marguerite, 1890. Deze vrijstaande villa, in een door de chaletstijl beïnvloede bouwtrant, is een van de vier villa's in de radialen van het thans verdwenen centrale plein van het villapark. De villa werd gebouwd naar een ontwerp van architect W. Sprenger te Maastricht, in opdracht van dhr. Bonhomme. In 1910 werd de villa verbouwd, in 1913 voorzien van een loggia. Omschrijving Villa met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond. Uitgebouwde toren aan de zuidgevel. Het geheel wordt gedekt door een afgevlakt schilddak met insteekkap. Ingesnoerde torenspits met afgeknot dak. Leien in Maasdekking. Karakteristieke dakkapellen, voorzien van ronde houten vensterkozijnen. Zinken nokversieringen en smeedijzeren torenhekwerk. Overstek van de ingestoken topgevel voorzien van houten chaletoverstek. Luifelgoten op houten consoles. Voorgevel met drie vensterassen. Het aanzien van de villa wordt bepaald door een risalerend gevelvlak met erker, uitlopend in een topgevel met chaletoverstek; voorts door een risalerende, aan de zuidzijde uitgebouwde toren met erker. Beide erkers zijn voorzien van balkons met een smeedijzeren balustrade. Bakstenen optrek in twee kleurnuances, met gestucte gevellijsten. Gele bakstenen aanzet- en sluitstenen in de rollagen, in de tweede bouwlaag bekroond door rondbogen met tweekleurig siermetselwerk in de vulstukken. Segmentboogvormige houten vensters en balkondeuren. Segmentboogvormige, dubbele houten paneeldeur met smeedijzeren traliewerk. Rechthoekige houten erkervensters met verticale vijfruits bovenlichtindeling. Het gehele perceel wordt omgeven door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk. Waardering De Villa Marguerite is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: de vestiging van de gegoede burgerij buiten de stadsmuren; daarnaast als bijzonder specimen van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, door het belang van het pand voor het oeuvre van architect Willem Sprenger, door de hoogwaardige esthetische kwaliteit van diens ontwerp en door de ornamentiek. De Villa Marguerite is van zeer grote betekenis als essentieel onderdeel van het Villapark, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van nationaal belang is. Het pand is door de situering ten zeerste verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van de stad en van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht. Bovendien is er sprake van een historisch-ruimtelijke relatie met de aanleg van het Villapark. De villa is architectonisch gaaf te noemen en van essentieel belang voor de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien is er sprake van architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506657
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Marguerite. in Maastricht

Drievoudige eclectische stadsvilla.

Sint Lambertuslaan 2
Maastricht
Inleiding Drievoudige eclectische stadsvilla, ca. 1900, prominent gesitueerd in het Maastrichtse villapark. St.Lambertuslaan 4 en Henri Her..

Eclectische, vrijstaande villa, gebouwd in opdracht van M. en E. Regout.

Sint Lambertuslaan 8
Maastricht
Inleiding Eclectische, vrijstaande VILLA in het Maastrichtse villapark, ca. 1895. Gebouwd in opdracht van M. en E. Regout. Het betreft een ..

Villa My Home.

Sint Lambertuslaan 5
Maastricht
Inleiding VILLA My Home, 1909. Een vrijstaande en prominent gesitueerde eclectische villa in het Maastrichte villapark, gebouwd in opdracht..

Villa St.Michael, oorspronkelijk een dubbele villa, gebouwd in een traditionele door de Art Nouveau beïnvloede stijl.

Prins Bisschopsingel 16
Maastricht
Inleiding VILLA ST.MICHAEL, 1911, oorspronkelijk een dubbele villa, gebouwd in een traditionele door de Art Nouveau beïnvloede st..

Dubbele villa in eclectische stijl. Het pand Sint Lambertuslaan 3 werd gebouwd als kantoorwoning voor notaris N.J. Jesse.

Sint Lambertuslaan 1
Maastricht
Inleiding Dubbele VILLA in eclectische stijl, ca. 1895. Gesitueerd in het Maastrichtse villapark, op de hoek van Heylerhofflaan en..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)