Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis in zakelijk expressionistische stijl. in Maastricht

Woonhuis

Hondstraat 2 A
6211HX Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1935
Architect: A. Schellinx


Beschrijving van Dubbel woonhuis in zakelijk expressionistische stijl.

Inleiding Dubbel WOONHUIS in zakelijk expressionistische stijl, 1935. Ingepast in de structuur van de oude binnenstad, op de hoek van Bredestraat en Hondstraat. Het pand werd gebouwd in opdracht van J.H. van Munster, naar een ontwerp van architect A. Schellinx. Het hoekvolume op de begane grond heeft inmiddels een winkelbestemming gekregen. Omschrijving Dubbel woonhuis. Het pand 2b telt drie bouwlagen met souterrain en zolderverdieping op een rechthoekige plattegrond en is voorzien van een zadeldak met een bakgoot op consoles. Pand 2a heeft een zeer smalle, onregelmatige plattegrond met afgeronde gevelhoek. Drie bouwlagen plus een souterrain onder een in hoogte verspringend plat dak, deels voorzien van een dakterras met balustrade. Pand 2b heeft een symmetrische voorgevel. Centraal op de begane grond bevindt zich de rechthoekige houten voordeur onder betonlatei met bovenlicht. Aan weerszijden een dubbele vensteras. Rechthoekige verticaal ingedeelde houten vensters in de tweede en derde laag, rechthoekige ongelede houten vensters met recente rolluiken in de eerste laag. Pand 2b heeft een ten opzichte van pand 2a teruggerooide, wigvormige entreepartij. Hierin een houten paneeldeur onder betonlatei met zij- en bovenlichten, plus twee ronde houten trappenhuisvensters. Het afgeronde hoekvolume is in elke laag voorzien van verticaal ingedeelde vensterreeksen met glas-in-lood. Vanaf de tweede bouwlaag stulpt de gevel uit, een constructie die wordt gedragen door een betonvloer. Het geheel kenmerkt zich door een met hardsteen beklede plint en portieklijsten; een geel genuanceerde bakstenen optrek in kettingverband; betonnen lateien en luifels; vensterrollagen; groen geglazuurde dorpels. De achtergevels zijn sober en gemetseld in kruisverband. De interieurindeling van beide panden is grotendeels intact, maar bevat geen beschermenswaardige onderdelen. Waardering Het dubbele woonhuis aan de Hondstraat 2 a,b is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving en bouwstijl en de hoogwaardige esthetische kwaliteit. Vanwege de door een straathoek bepaalde plattegrond is er een sterke samenhang tussen exterieur en interieur. Uit oogpunt van ensemblewaarden is het pand van belang als zeer belangrijk onderdeel van het beschermde stadsgezicht, van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering en voor het aanzien van de binnenstad. Het pand is van belang vanwege de architectonische gaafheid en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stad. Tenslotte is er sprake van een architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506649
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis in zakelijk expressionistische stijl. in Maastricht

Huis met lijstgevel.

Bredestraat 13
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVII A; op de verdieping mergelbanden en vensters met geblokte zijkanten. Benedenvensters in Naamse steen.

Huis met lijstgevel.

Bredestraat 15
Maastricht
Huis met lijstgevel XVII A. Op de verdieping mergelbanden en vensters met geblokte zijkanten. Vensterkruisen uitgebroken. Benedenvensters in..

Huis van twee haaks op elkaar staande vleugels met een brede voorgevel.

Bredestraat 9
Maastricht
Huis van twee haaks op elkaar staande vleugels. Brede voorgevel, XVII, met omblokte vensters, waarvan de kruisen respectievelijk middenstijl..

Voormalige Poort van Reskem, een huis met brede lijstgevel met een poort en een bekronend fronton.

Bredestraat 17
Maastricht
Voormalige Poort van Reskem. Huis met brede lijstgevel, vernieuwd in de oude vorm met toepassing van de oude onderdelen van Naamse steen, XV..

Huis met voorgevel in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, eindigende in een hoofdgestel met consoles.

Bredestraat 19
Maastricht
Huis met voorgevel in de trant der zgn. Maaslandse renaissance, eindigende in een hoofdgestel met consoles. Vensterkruisen uitgebroken. Rond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis in zakelijk expressionistische stijl. in Maastricht

Foto's (1)