Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In vakwerkbouw, met elementen van chaletstijl gebouwde gymnastiekzaal, gesitueerd op de binnenplaats van het Hof van Tilly. in Maastricht

Overig

Grote Gracht 90
6211SZ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van In vakwerkbouw, met elementen van chaletstijl gebouwde gymnastiekzaal, gesitueerd op de binnenplaats van het Hof van Tilly.

Inleiding In vakwerkbouw, met elementen van chaletstijl gebouwde GYMNASTIEKZAAL, 1885. De gymnastiekzaal is vrijstaand gesitueerd op de binnenplaats van het pand genaamd Hof van Tilly dat gelegen is aan de Grote Gracht en reeds rijksbescherming geniet. Omschrijving De voormalige gymnastiekzaal heeft een rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met zadeldaken met leien. Dak voorzien van aanzienlijke overstekken en bakgoten rustend op een chaletachtige constructie met zes jukken. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, gemetseld in halfsteens verband. Hout en smeedijzer. Rechthoekige houten kruiskozijnen met roedeverdeling. Opgeklampte deuren. Vrijstaand gymnastiekgebouw in de vorm van een grote zaal, voorzien van een uitbouw onder dezelfde kap. In deze uitbouw waren de kleedruimtes ondergebracht. De kopgevels kenmerken zich door een centraal geplaatste, dubbele houten deur waarboven zich grote dubbele kruiskozijnen met kleine roedeverdeling bevinden. In de uitbouw een enkelvoudige rechthoekige deur. Het geheel is uitgevoerd in een vakwerkbouw met rechthoekige en diagonale houtverbindingen, waartussen de gevelvelden zijn gevuld met baksteen in halfsteens metselverband, inclusief schuin geplaatste rollagen. Smeedijzeren sierbeslag op de bakgoot met klossen en de deuren. Van het INTERIEUR is onder meer van belang: plafond met houten betimmering; originele houten spantconstructie. Waardering De voormalige gymnastiekzaal op binnenterrein achter het pand Grote Gracht 90 is van cultuurhistorische waarde als zeer bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het geheel is van architectuurhistorische belang vanwege de toegepaste bouwstijl en bouwtechniek, de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik, de ornamentiek en vanwege de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het pand maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht Maastricht, beschikt over architectonische gaafheid en is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele - dit laatste in combinatie met de relatieve ouderdom - zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506642
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In vakwerkbouw, met elementen van chaletstijl gebouwde gymnastiekzaal, gesitueerd op de binnenplaats van het Hof van Tilly. in Maastricht

Hof van Tilly.

Grote Gracht 90
Maastricht
HOF VAN TILLY TOEGANGSPOORT met naar voren gebogen vleugels en een attiek, gedekt door een fronton met 1714 en vaasvormige hoekbekroningen. ..

Café De Poort

Oude Tweebergenpoort 8b
Maastricht
Inleiding CAFé-HOTEL De Poort, 1927, beeldbepalend gesitueerd op de locatie van de voormalige Tweebergenpoort, op het samensmeltingspunt v..

Huis met gepleisterde lijstgevel.

Grote Gracht 97
Maastricht
Huis met gepleisterde lijstgevel, XIX. Segmentboogingang met aangekoppelde segmentboogvensters in Naamse steen. Op de verdieping eenvoudige ..

Huis met lijstgevel.

Brusselsestraat 4A
Maastricht
Huis met lijstgevel.

Huisje, waarvan de voorgevel eindigt in een hoofdgestel met consoles en zijkrullen.

Grote Gracht 88
Maastricht
Huisje, waarvan de voorgevel uit midden XVII eindigt in een hoofdgestel met consoles en zijkrullen. De gevel heeft hoekblokken en banden. De..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)