Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eclecticische winkelwoning, gebouwd in opdracht van J. De Vries. in Maastricht

Woonhuis

Grote Gracht 1 B
6211SR Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1899
Architect: Joseph Hollman


Beschrijving van Eclecticische winkelwoning, gebouwd in opdracht van J. De Vries.

Inleiding Eclecticische WINKELWONING, 1899, gebouwd naar een ontwerp van architect Joseph Hollman in opdracht van dhr. J. De Vries. Het pand is gesitueerd in de gesloten wand van de Grote Gracht. In 1980 werd de oorspronkelijke winkelpui uitgebroken ten behoeve van een doorgang naar het winkelcentrum Entre Deux. Deze doorgang is uitgesloten van bescherming. Omschrijving De voormalige winkelwoning heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met grijze mulden pannen, een uietorentje en een ingesnoerde spits op de dakkapel voorzien van leien. In de erker doorlopende gootlijst op consoles, waartussen decoratief tegelwerk. Het toegepaste bouwmateriaal is gele baksteen, hardsteen, smeedijzer, stucwerk, veelkleurig geglazuurd tegelwerk en hout. Rechthoekige houten T-vensters, rechthoekige houten vensters met bovenlicht, rechthoekige houten vensters met decoratieve bovenlichtgeleding. Rechthoekig, ongeleed houten venster. Rechthoekige, dubbele houten balkondeuren. Rondboogvormige, gesloten vlakke deur voorzien van bovenlichtverdeling in zonmotief. Pand met lijstgevel over twee verdiepingen, aan de oostzijde gedomineerd door een houten dubbele erker. Deze erker rust op een hardstenen vloertje waarvan de onderste kraagsteen met een vergulde ramskop gedecoreerd is. De driezijdige erker loopt boven de gootlijst uit in een uietorentje. De eerste bouwlaag is voorzien van een hardstenen bekleding in rustica-verband, de oorspronkelijke winkelpui is uitgebroken. Onder de erker is de woonhuisdeur gesitueerd. De tweede en derde bouwlaag bestaan uit muurvlakken van gele baksteen, horizontaal geleed door hardstenen waterlijsten, verlengde vensterdorpels en lateien. De vensterlijsten zijn versierd met gestucte composietkapitelen en gekleurd tegelwerk in de vulstukken en vensterspiegels. Deze vorm van ornamentiek keert terug in de houten erker. Onder de kroonlijst bevinden zich twee gestucte gevelplaquettes met het opschrift "ANNO" en "1899". Daartussen twee smeedijzeren ankers. Boven de voormalige winkelpui bevindt zich een balkon met smeedijzeren hekwerk. De achtergevel van het pand is gebouwd op de oude stadswal. Waardering De voormalige winkelwoning is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het pand is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl ; het belang voor de geschiedenis van de architectuur en vanwege de esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de uitermate rijke ornamentiek. Het pand bezit ensemblewaarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het pand is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur, overigens met uitzondering van de eerste bouwlaag, en de typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506640
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eclecticische winkelwoning, gebouwd in opdracht van J. De Vries. in Maastricht

Huis met lijstgevel, van tweemaal twee traveeën.

Grote Gracht 3
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVII, van tweemaal twee traveeën. Segmentboogvensters. Pui nieuw.

Huis IN DEN SPIEGEL met smalle lijstgevel.

Markt 9
Maastricht
Huis met smalle lijstgevel, voorzien van segmentboogvensters in hardsteen, horizontale en naar beneden uitgebogen reliefbanden. Gevelsteen 1..

Huis met lijstgevel, van tweemaal twee traveeën.

Grote Gracht 5
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII, van tweemaal twee traveeën. Segmentboogvensters en ingang in Naamse steen.

Huis IN HET EENHOORN met lijstgevel van hardsteen.

Markt 8
Maastricht
Huis met lijstgevel van hardsteen, met ten dele gekoppelde segmentboogvensters, verticale en horizontale reliefbanden en profiellijsten. Gev..

Hoekhuis met lijstgevels.

Markt 11
Maastricht
HOEKHUIS met lijstgevels. Hardstenen kozijnen, waaruit de kruisen resp. middenstijlen verdwenen zijn. Gevelsteen 1726. Pui modern.

Kaart & Routeplanner

Route naar Eclecticische winkelwoning, gebouwd in opdracht van J. De Vries. in Maastricht

Foto's (1)