Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In Traditioneel-ambachtelijke stijl in opdracht van M.B. Ulens, overste van de Ursulinen gebouwde school. in Maastricht

Gebouw

Capucijnenstraat 120
6211RT Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van In Traditioneel-ambachtelijke stijl in opdracht van M.B. Ulens, overste van de Ursulinen gebouwde school.

Inleiding In Traditioneel-ambachtelijke stijl in 1888 in opdracht van M.B. Ulens, overste van de Ursulinen gebouwde SCHOOL. De school is in de wand van de Capucijnenstraat gesitueerd. Omschrijving De school heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond,telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een schilddak met mulden pannen. Dak met inpandige goot. Dakkapellen onder zadeldakje met geornamenteerd houten overstek waarin een driepas in uitgespaard. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten en hardsteen. Rechthoekige houten zesruits vensters, rechthoekige dubbele houten deur met bovenlicht. Zowel vensters als deur zijn geplaatst in rondboogvormige lijsten. Vrijwel symmetrisch ontwerp, dat in de frontgevel voorzien is van negen vensterassen. In de linkerzijgevel bevinden zich blinde vensters. In de rechterzijgevel entree met rechthoekige houten deur. Het geheel kenmerkt zich door een met hardsteen beklede plint, voorzien van kelderopeningen; een bakstenen optrek met hardstenen dorpellijsten en rondboogvormige venster- en deurlijsten in rode profielsteen en voorzien van geel-rood siermetselwerk in de vulstukken. Decoratieve, getande kroonlijst in rode baksteen. Tussen de venstertraveeƙn zijn de smeedijzeren muurankers geplaatst. Interieur waarschijnlijk in jaren twintig ingrijpend gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering De school is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een maatschappelijke, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarde van het pand wordt bepaald door de esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.Als object van jongere bouwkunst is het een essentiĆ«el onderdeel van het beschermd stadsgezicht Maastricht en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het gebouw is van zeer groot belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en van importantie in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De school beschikt vanwege de hoge ouderdom over een grote mate van typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In Traditioneel-ambachtelijke stijl in opdracht van M.B. Ulens, overste van de Ursulinen gebouwde school. in Maastricht

Huis met brede lijstgevel, in Lodewijk XVI-stijl.

Capucijnenstraat 73
Maastricht
Huis met brede lijstgevel, XVIIId, in Lodewijk XVI-stijl. Het middenrisaliet met rijk gebeeldhouwde omlijsting voor ingang en balkondeuren. ..

Kweekschool van Ursulinenklooster.

Capucijnenstraat 118
Maastricht
Inleiding In Functionalisme in 1933 naar een ontwerp van architect A.J.N. Boosten uit Maastricht in opdracht van de Overste der Zusters Urs..

Huis met zeer brede lijstgevel.

Capucijnenstraat 75
Maastricht
Huis met zeer brede lijstgevel, XVIII, voorzien van vensters in Naamse steen, voor een deel ontstaan uit kruiskozijnen. Geprofileerde rechth..

Huis met lijstgevel.

Capucijnenstraat 67
Maastricht
Huis met lijstgevel, XIX, voorzien van horizontale profiellijsten en segmentboogvensters in Naamse steen. Pui van Naamse steen met segmentbo..

Huis met lijstgevel.

Capucijnenstraat 124
Maastricht
Huis met lijstgevel, XVIII A. Kozijnen van Naamse steen waaruit de kruisen verdwenen zijn. De ingang oorspronkelijk met bovenlicht.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)