Huis van Pijls in Maastricht

Batterijstraat 58
6211SJ Maastricht

Architect: Jac. van Gils

Beschrijving van Huis van Pijls

Inleiding Met elementen van Chaletstijl, met historiserende en romantische invloeden in 1900 naar een ontwerp van architect Jac. van Gils gebouwd WOONHUIS, genaamd Huis van Pijls. Het is gesitueerd in de gesloten wand van de Batterijstraat binnen het beschermd stadsgezicht Maastricht. Omschrijving Het woonhuis heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met kunstleien. Het toegepaste bouwmateriaal is rode baksteen, hardsteen, hout en geglazuurde tegels. Rechthoekige houten deur en vensters met bovenlichten. Smal, hoog opgetrokken pand met twee vensterassen. Hardstenen plint, hardstenen deurlijst met fronton waarin zich het Maastrichtse stadswapen bevindt. Dubbel kruiskozijnen met ten dele hardstenen traceringen in een segmentboogveld met vlechtingen in het vulstuk. Twee smeedijzeren muurankers met monogram. Tussen eerste en tweede bouwlaag een hardstenen waterlijst die via een waterspuwer met dierenkopmotief op de hemelwaterafvoer aangesloten is. In de tweede laag bevinden zich twee T-vensters met luiken. In de tweede bouwlaag linksonder naast venster een gevelsteen met de naam van de architect. In de derde bouwlaag een band met veelkleurige geglazuurde tegels, voorzien van florale motieven, tussen houten consoles, waarop een vakwerkconstructie rust. Twee rechthoekige houten T-vensters met drieruits bovenlichten en halve luiken, rechthoekig ongeleed zoldervensters. Groot houten chaletoverstek, met vlechtbandmotief en versierde naald. Interieur ingrijpend gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het woonhuis Batterijstraat 58 is van architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; voor het oeuvre van Jac van Gils;wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit woonhuis aan de situering binnen het beschermd stadsgezicht Maastricht en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de stad. Het woonhuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)