Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis van Pijls in Maastricht

Woonhuis

Batterijstraat 58
6211SJ Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1900
Architect: Jac. van Gils


Beschrijving van Huis van Pijls

Inleiding Met elementen van Chaletstijl, met historiserende en romantische invloeden in 1900 naar een ontwerp van architect Jac. van Gils gebouwd WOONHUIS, genaamd Huis van Pijls. Het is gesitueerd in de gesloten wand van de Batterijstraat binnen het beschermd stadsgezicht Maastricht. Omschrijving Het woonhuis heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak met kunstleien. Het toegepaste bouwmateriaal is rode baksteen, hardsteen, hout en geglazuurde tegels. Rechthoekige houten deur en vensters met bovenlichten. Smal, hoog opgetrokken pand met twee vensterassen. Hardstenen plint, hardstenen deurlijst met fronton waarin zich het Maastrichtse stadswapen bevindt. Dubbel kruiskozijnen met ten dele hardstenen traceringen in een segmentboogveld met vlechtingen in het vulstuk. Twee smeedijzeren muurankers met monogram. Tussen eerste en tweede bouwlaag een hardstenen waterlijst die via een waterspuwer met dierenkopmotief op de hemelwaterafvoer aangesloten is. In de tweede laag bevinden zich twee T-vensters met luiken. In de tweede bouwlaag linksonder naast venster een gevelsteen met de naam van de architect. In de derde bouwlaag een band met veelkleurige geglazuurde tegels, voorzien van florale motieven, tussen houten consoles, waarop een vakwerkconstructie rust. Twee rechthoekige houten T-vensters met drieruits bovenlichten en halve luiken, rechthoekig ongeleed zoldervensters. Groot houten chaletoverstek, met vlechtbandmotief en versierde naald. Interieur ingrijpend gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het woonhuis Batterijstraat 58 is van architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; voor het oeuvre van Jac van Gils;wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit woonhuis aan de situering binnen het beschermd stadsgezicht Maastricht en daarmee van belang voor het aanzien van dit deel van de stad. Het woonhuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Graf van Willem Hubert Pijls te Maastricht.

Willem Hubert Pijls (Maastricht, 28 februari 1819 - aldaar, 6 februari 1903) was Nederlandse politicus. Hij was burgemeester van Maastricht van 1861 tot 1867 en van 1873 tot 1900. Willem Hubert Pijls werd in Maastricht geboren op 28 februari 1819 als zoon van Jan Antoon Pijls (koopman te Maastricht) en Antoinetta Voncken. De inschrijving van hun zoon Willem in het geboorte register van de stad Maastricht vond eerst plaats op 6 juli 1820, de oorzaak van deze late inschrijving was de zakenreis van zijn vader. W.H. Pijls huwde op 4 augustus 1845 Met Helene Adrienne Maurissen geboren op 25 maart 1816, overleden op 6 januari 1864. Zij was de dochter van Adrianus Michael Maurissen (koopman te Wijck-Maastricht) en Anna Catharina Oda Coenegracht.

Loopbaan

Pijls, door hemzelf consequent als "Pyls" geschreven, was tevens raadslid (1851-1899) en wethouder van financiën in Maastricht (1867-1873). Na de dood van zijn vader nam hij in 1842 zijn zeepziedersbedrijf over. Hij studeerde aan het college Beauregard in Luik en vergaarde een fortuin met zijn bedrijf en aandelen in Duitse spoorwegmaatschappijen. Onder zijn bewind werd het Maastrichtse Villapark aangelegd, met als intentie de rijke Maastrichtse burgers binnen de gemeente te houden.

Voorganger:
Hieronymus van Aken
Burgemeester van Maastricht
1861-1867
Opvolger:
Hendrik Raat
Voorganger:
Hendrik Raat
Burgemeester van Maastricht
1873-1900
Opvolger:
Petrus Bauduin

Monumenten in de buurt van Huis van Pijls in Maastricht

Arbeidsbeurs

Batterijstraat 50
Maastricht
Inleiding Expressionistisch vormgegeven vakverenigingsgebouw genaamd ARBEIDSBEURS, 1925, gesitueerd in de gesloten wand van de Bat..

Huis met lijstgevel.

Grote Gracht 12
Maastricht
HUIS met lijstgevel, XVIII A, voorzien van kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen respectievelijk middenstijlen verdwenen zijn en hor..

Huis met hoge smalle lijstgevel.

Grote Gracht 14
Maastricht
Huis met hoge smalle lijstgevel, XVIII, met horizontale en verticale reliefbanden en vensters in Naamse steen. Pui gewijzigd.

Huis Thiessen.

Grote Gracht 18
Maastricht
Huis Thiessen. Huis waarvan de brede en hoge lijstgevel met geblokte hoeklisenen rijk versierd is met Lodewijk XV-ornament op de gebeeldhouw..

Huis met lijstgevel en afgedekt door een hoog wolfdak.

Markt 16
Maastricht
Huis met lijstgevel en afgedekt door een hoog wolfdak, XVIII. Segmentboogvensters in hardsteen. Gemetselde dakkapel. Pui modern.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)