Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa in expressionistische stijl. in Maastricht

Woonhuis

Aldenhofpark 5
6211LV Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1926
Architect: Frits Peutz


Beschrijving van Villa in expressionistische stijl.

Inleiding VILLA in expressionistische stijl, in 1926 gebouwd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz uit Heerlen, in opdracht van Dr. E. Sträter. De villa is gesitueerd in het Aldenhofpark, tussen de Prins Bisschopsingel en de stadsmuur. De diverse bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving De villa heeft een in de dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met twee gekruiste zadeldaken met rode Oud-Hollandse pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen voorzien van pleisterwerk en hardsteen. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten. Vrijstaande villa, die zich kenmerkt door een geheel gepleisterde optrek in grijs en wit en een onregelmatige gevelindeling. De oostgevel heeft een portiek in de oksel van de noordhoek plus een overhoeks geprojecteerde, rechthoekige, dubbele erker op de zuidhoek. In de middenas bevindt zich een getrapt verspringende schoorsteenpartij. De overige gevels hebben een onregelmatige vensterindeling. In de frontgevel tweede bouwlaag een loggia met smeedijzeren leuning. In de rechterzijgevel een deur met kleine luifel. Aan de achtergevel in de eerste bouwlaag een aanbouw met hierop in de tweede bouwlaag een zich over de gehele gevelbreedte uitstrekkend balkon met houten balustrade, deels rustend op een tweetal kolommen. Deze aanbouw dateert uit 1941. In het rechterdeel van de achtergevel in de eerste bouwlaag een overkapt terras. Van het INTERIEUR is onder meer van belang: hal met eikenhouten lambrizering met decoratief houtsnijwerk; originele houten trap met leuning doorlopend tot de zolderverdieping; diverse originele houten paneeldeuren. Waardering De villa bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de geschiedenis van de architectuur, als specimen van het oeuvre van de architect F.P.J. Peutz en wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van het ontwerp. Ensemblewaarde ontleent deze villa aan de situering in het Aldenhofpark, een gebied dat stedebouwkundig van groot belang is, dat verbonden is met de ontwikkeling van de stad en dat zich kenmerkt vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch ruimtelijke relatie met de omliggende groenvoorzieningen, wegen en wateren. De villa is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. De villa bezit tenslotte architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506611
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa in expressionistische stijl. in Maastricht

Resten van de 2e middeleeuwse stadsmuur, nabij het voormalige Jezuietenklooster aan de Tongersestraat (thans univeriteitsgebouw).

Stadsmuur Aldenhofpark
Maastricht
Van de 14e eeuwse STADSMUUR omgeeft een belangrijk gedeelte het terrein van het Jezuietenklooster.

Zonnehuis

Aldenhofpark 30
Maastricht
Inleiding VILLA, genaamd Zonnehuis, in 1925 gebouwd in traditionele stijl, naar een ontwerp van de architecten V. Marres en W. Sandhövel. ..

Huis met lijstgevel.

Tongersestraat 11
Maastricht
Huis met lijstgevel, voorzien van kozijnen van Naamse steen, die de kruisen verloren hebben. Gevelstenen ANNO, 1719 en Christus voor de Hoge..

Huis met lijstgevel.

Tongersestraat 13
Maastricht
Huis met lijstgevel, voorzien van kozijnen van Naamse steen, waaruit de kruisen verdwenen zijn, XVIII. Ingrijpend hersteld.

Voormalig wachthuis aan de Tongerse Poort.

Tongersestraat 92
Maastricht
Voormalig wachthuis aan de Tongerse Poort, XVIII. Laag gebouw met aan de zijde van de straat ver overstekend zadeldak. In de voorgevel onder..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa in expressionistische stijl. in Maastricht

Foto's (1)