Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Administratiegebouw Klevarie. in Maastricht

Gebouw

Abtstraat 2
6211LS Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1857
Architect: Carl Weber


Beschrijving van Administratiegebouw Klevarie.

Inleiding Neo-Gotisch ADMINISTRATIEGEBOUW, in 1857 gebouwd naar een ontwerp van architect Charles Weber in opdracht van het Burgerlijk Armbestuur. Het administratiegebouw vormde een onderdeel van het Calvariënberg-complex voor geneeskundige en geriatrische (armen)zorg in Maastricht. Het voormalige administratiegebouw is halfvrijstaand gesitueerd aan de rand van de oude binnenstad. Omschrijving Het voormalige administratiegebouw heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt drie bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met grijze, oud-Hollands vernieuwde pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, zandsteen en hardsteen. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten. Rechthoekige metalen deur van recentere datum. Beeldbepalend hoekpand met groot bouwvolume, waarvan de lange gevel twaalf vensterassen heeft. Hardstenen plint, bakstenen optrek. Gevelindeling met behulp van lisenen, centrale bouwdeel bekroond met een trapgevel. Daaronder is de eerste en tweede verdieping gevat in een zandstenen spitsboogomlijsting, met drie- en vierpassen plus een wapenschild. Tussen de lisenen, die zelf uitlopen in kantelen, bevindt zich een muizetanddecoratie. Gevellijsten tussen de bouwlagen. Met uitzondering van de entreepartij beschikken alle twaalf assen over identieke, gekoppelde vensters met bovenlichten. Vensteromlijstingen in baksteen (1e en 3e laag) of zandsteen (2e laag). De gevel in de Calvariestraat heeft blinde vensternissen en een trapgevel met schouderstukken, waarin een drietal boogfriezen en spitsboogvensters. Het centrale bouwdeel van de achtergevel eveneens bekroond met een trapgevel. Hieronder is de eerste en tweede verdieping gevat in een zandstenen spitsboogomlijsting met drie- en vierpassen. In de gevel aan Abtstraat drie gevelstenen met resp. de volgende inscripties: Anatole L. Castel, Anna A.S. Castel 1928; Godefroid Cruts-Kerens 1874; Clementine Destouvelles 1858. Indeling interieur in beperkte mate intact, overigens niet beschermenswaardig. Waardering Het voormalig administratiegebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het voormalig administratiegebouw bezit architectuurhistorische waarden vanwege de bouwstijl, het belang voor het oeuvre van de architect Charles Weber, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarden ontleent het voormalig administratiegebouw aan de situering binnen het beschermde stadsgezicht Maastricht. Het voormalig administratiegebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de relatie met de structurele gaafheid van de stedelijke omgeving. Het object is tevens van belang wegens de typologische en functionele zeldzaamheidswaarde, waaraan de relatief hoge ouderdom aanzienlijk bijdraagt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506610
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Administratiegebouw Klevarie. in Maastricht

Voormalig nonnenklooster Calvariënberg.

Abtstraat 2
Maastricht
Voormalig nonnenklooster Calverienberg. Tegenwoordig psychiatrische inrichting. Van de oude stichting bestaan o.a. nog een gedeelte uit 1671..

St. Elisabeth-tehuis.

Abtstraat 2b
Maastricht
Inleiding In eclectische stijl gebouwd ZIEKENHUIS genaamd Sint Elisabeth-Tehuis, met verwijzingen naar de Richardson-architectuur, omstreek..

Sterk gerestaureerd gebouw, waarvan het zadeldak aan de oostzijde wordt afgesloten door een trapgevel.

Kruisherengang 23
Maastricht
Sterk gerestaureerd gebouw, XVII A, waarvan het zadeldak aan de oostzijde wordt afgesloten door een trapgevel. Het heeft horizontale banden ..

Hoekhuis, waarvan de gevels eindigen in een hoofdgestel met consoles.

Kruisherengang 18A
Maastricht
Hoekhuis, waarvan de gevels eindigen in een hoofdgestel met consoles, XVII. Verder sterk gewijzigd.

Pand, onder een dak met de nrs Kommel 26, 28.

Kommel 30
Maastricht
Pand, onder een dak met de nrs Kommel 26, 28. Deur en vensters van hardsteen. Middenstijlen verdwenen. Witgeverfd.

Kaart & Routeplanner

Route naar Administratiegebouw Klevarie. in Maastricht