Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Frederik Becks in Maastricht

Graf Begraafplaats

Tongerseweg 294
6215AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1931
Architect: L. Pieters


Beschrijving van Grafmonument van Frederik Becks

Inleiding GRAFMONUMENT van Frederik Becks, socialistisch gemeenteraadslid, 1931, vervaardigd door beeldhouwer L. Pieters. Gesitueerd op het ongewijde, socialistische deel van de begraafplaats aan de Tongerseweg. Omschrijving Hardstenen grafmonument, gedeeltelijk gepolychromeerd en verguld. Reliëfdecoratie op de penanten: links een bloemenrank bekroond met een vuurtoorts. Op de penanten rust een rechthoekige dekplaat met in reliëf de zon van het morgenrood. Inscriptie: "Hier rust Frederik Becks lid van den Gemeentenraad geb. 15-7-1864 overl. 27-4-1931 echtgenoot van Anna Craft geb. 30-8-1860 overl. 28-10-1936 zijn leven en werken was gewijd aan recht en waarheid belichaamd in het socialisme". Waardering Het grafmonument van Frederik Becks is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving, de esthetische kwaliteiten, materiaalgebruik en ornamentiek. Het graf Becks is een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en heeft als zodanig een historisch ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Het gedenkteken is in hoge mate gaaf en beschikt over een hoge mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506578
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Frederik Becks
Maastricht - rijksmonument 506578 - Grafmonument F Becks 20100731.jpg
Kunstenaar L. Pieters
Jaar 1931
Locatie Algemene Begraafplaats Tongerseweg, Maastricht
Monumentnummer 506578
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Frederik Becks op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg in de Nederlandse stad Maastricht is een rijksmonument.

Achtergrond

Frederik Becks (1864-1931), lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij, was schilder en gemeenteraadslid in Maastricht.

Beschrijving

Het hardstenen grafmonument is gedeeltelijk verguld en gepolychromeerd. Het heeft decoraties in reliëf, aan weerszijden bloemenranken, aan de bovenkant de morgenzon. Midden op de staande steen, naast foto's van de overledene en zijn vrouw, de tekst: "Hier rust Frederik Becks lid van den Gemeentenraad geb. 15-7-1864 overl. 27-4-1931 echtgenoot van Anna Craft geb. 30-8-1860 overl. 28-10-1936 zijn leven en werken was gewijd aan recht en waarheid belichaamd in het socialisme".

Waardering

Het grafmonument werd in 1997 in het Monumentenregister opgenomen vanwege onder andere de "cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Frederik Becks in Maastricht

Grafmonument van Hubert Beckers

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT van Hubertus Johannes Beckers, de Maastrichtse arbeider die tijdens de Zinkwitstaking in 1929 door marechausseekogel..

Ommuring en poorten Algemene Begraafplaats Tongerseweg.

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding AANLEG met KERKHOFMUUR MET TOEGANGSPOORTEN van de begraafplaats aan de Tongerseweg, XIXB. De ommuring aan de noordzijde van de be..

Grafmonument Jezuïeten

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding Eclectisch GRAFMONUMENT van de Paters Jezuïeten, XIXc, vervaardigd door H. Pierey. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongers..

Grafmonument van Jean Lambert Antoine de Behr

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT voor J.L.A. Ridder de Behr en familie, 1813. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg. Omschrijving Het..

Grafmonument Bosch van Drakenstein

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT Bosch van Drakenstein, 1842, bestaande uit een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk op een hardstenen basement. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)