Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van Hubert Beckers in Maastricht

Graf Begraafplaats

Tongerseweg 294
6215AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1932
Architect: Vrolijk


Beschrijving van Grafmonument van Hubert Beckers

Inleiding GRAFMONUMENT van Hubertus Johannes Beckers, de Maastrichtse arbeider die tijdens de Zinkwitstaking in 1929 door marechausseekogels werd gedood. Gesitueerd op het ongewijde, socialistische deel van de begraafplaats aan de Tongerseweg. Omschrijving Kalkstenen gedenkteken bekroond door een reliëf van een fakkeldrager in realistische stijl. Het opschrift op de sokkel luidt: "Hubertus Johannes Beckers 1897 x 1929 IN DEN STRYD GEVALLEN". Waardering Het grafmonument van Beckers is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de stijl, de esthetische kwaliteiten en het materiaalgebruik. Het graf Beckers is een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en heeft als zodanig een historisch ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Het gedenkteken is in hoge mate gaaf en beschikt in regionaal perspectief over een zeer hoge mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506577
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grafmonument van Hubert Beckers
Maastricht - rijksmonument 506577 - Grafmonument HJ Beckers 20100731.jpg
Kunstenaar Vrolijk
Jaar 1932
Materiaal kalksteen
Locatie Algemene Begraafplaats Tongerseweg, Maastricht
Monumentnummer 506577
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het grafmonument van Hubert Beckers op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg in de Nederlandse stad Maastricht is een rijksmonument.

Achtergrond

Hubertus Johannes Beckers (1897-1929) was een Maastrichtse arbeider, die op 16 oktober 1929 bij de zinkwitstaking werd neergeschoten door een marechaussee. Het grafteken werd door kunstenaar Vrolijk gemaakt van kalksteen en is geplaatst op het ongewijde, socialistische deel van de begraafplaats. De Sociaal-Democratische Arbeiderspartij hield op 1 mei 1932 een tocht door de stad, waarna het monument op Beckers' graf werd onthuld.

Beschrijving

Het monument verbeeldt een fakkeldrager in reliëf. Op de sokkel het opschrift

Aanhalingsteken openen

Hubertus Johannes Beckers 1897 x 1929 IN DEN STRYD GEVALLEN

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het grafmonument werd in 1997 in het Monumentenregister opgenomen vanwege de "cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de stijl, de esthetische kwaliteiten en het materiaalgebruik. (...) Het gedenkteken is in hoge mate gaaf en beschikt in regionaal perspectief over een zeer hoge mate van typologische zeldzaamheid."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grafmonument van Hubert Beckers in Maastricht

Grafmonument van Frederik Becks

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT van Frederik Becks, socialistisch gemeenteraadslid, 1931, vervaardigd door beeldhouwer L. Pieters. Gesitueerd op het..

Ommuring en poorten Algemene Begraafplaats Tongerseweg.

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding AANLEG met KERKHOFMUUR MET TOEGANGSPOORTEN van de begraafplaats aan de Tongerseweg, XIXB. De ommuring aan de noordzijde van de be..

Grafmonument Jezuïeten

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding Eclectisch GRAFMONUMENT van de Paters Jezuïeten, XIXc, vervaardigd door H. Pierey. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongers..

Grafmonument van Jean Lambert Antoine de Behr

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT voor J.L.A. Ridder de Behr en familie, 1813. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg. Omschrijving Het..

Grafmonument Bosch van Drakenstein

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT Bosch van Drakenstein, 1842, bestaande uit een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk op een hardstenen basement. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)