Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Gericke v. Herwijnen-De Salis in Maastricht

Graf Begraafplaats

Tongerseweg 294
6215AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1845-1875


Beschrijving van Grafmonument Gericke v. Herwijnen-De Salis

Inleiding GRAFMONUMENT Gericke van Herwijnen-De Salis, 1843-1873, bestaande uit een combinatie van een antieke sarcofaag en een tempelfront, omgeven door een eenvoudig smeedijzeren hekwerk. Omschrijving Hardstenen graftombe in de vorm van een antieke sarcofaag, de zijden bekroond door frontons, de hoeken door acroteria. Inscriptie op de lange voorzijde: "Ter nagedachtenis van Jonkheer Gericke van Herwijnen Staatsraad Gouverneur van het Hertogdom Limburg". Op de lange achterzijde: "Geb. den 23 februari 1785, overleden 19 november 1845". Op de korte zijde in hoogreliëf een schedel en gekruiste doodsbeenderen. Op de korte achterzijde in hoogreliëf een grafkrans. Naast de sarcofaag een witmarmeren grafmonument op een hoog hardstenen basement. Dit monument is opgebouwd als een tempelfront: vier hoekpijlers met dorische kapitelen, kroonlijst, frontons, acroteria. Tussen de achterste hoekzuilen een staande marmerplaat met aan de bovenzijde in hoogreliëf de familiewapens van Gericke van Herwijnen en van De Salis Soglio, waaronder een inscriptie op spreukband: "Hier rust de hoogwelgeboren vrouwe Catharina Baronesse de Salis Soglio. Echtgenoote van den HoogWelGeboren Heer Jonkheer Gericke van Herwijnen in leven Staatsraad Gouverneur van het Hertogdom Limburg geboren den 16. april 1806 overleden te Maastricht den 31. mei 1875". Waardering Beide grafmonumenten zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de vormgeving, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en het materiaalgebruik. De grafmonumenten vormen een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en hebben als zodanig een historisch ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Beide gedenktekens zijn in hoge mate gaaf en beschikken over een hoge mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506575
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Johan Eberhard Paul Ernst Gericke van Herwijnen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johan Eberhard Paul Ernst Gericke van Herwijnen
Geboren 23 februari 1785
Overleden 19 november 1845
Titulatuur Jhr.
Politieke functies
1831-1839 buitengewoon commissaris van de provincie Limburg
1831-1842 lid Raad van State
1839-1841 commissaris van voorlopig bestuur van Limburg
1841-1845 gouverneur van Limburg
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johan Eberhard Paul Ernst Gericke, heer van Herwijnen (Kleef, 23 februari 1785 - Maastricht, 19 november 1845), lid van de familie Gericke, was een ambtenaar, politicus en provinciaal gouverneur.

Paul Gericke was oorspronkelijk ambtenaar in Pruisische en later in Franse dienst. Hij wordt in 1815 tot Nederlander genaturaliseerd. Hij oefende diverse functies uit bij registratie en domeinen en financiën. Oorspronkelijk in Luik, maar vanaf 1824 in Den Haag.

In 1817 kocht hij het Sint-Jansbergkasteel in Zelem, dat hij gebruikte als buitenverblijf. In 1831 werd hij buitengewoon commissaris van de provincie Limburg, maar door de blokkade van Maastricht (en de bezetting door Belgische troepen van heel Limburg uitgezonderd Venlo en Maastricht) kon hij die functie nauwelijks uitoefenen. Daarbij was hij verplicht zijn Belgische bezittingen te verkopen, waarna hij verschillende rechten en gronden verwierf in Herwijnen. In 1833 werd hij op verzoek tot jonkheer verheven. Hij voegde vanaf dan ook soms van Herwijnen aan zijn naam toe.

Hij werd met zijn vrouw begraven op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg in Maastricht. De grafmonumenten van de familie Gericke van Herwijnen-de Salis worden sinds 1997 beschermd als een rijksmonument.

Voorganger:
P.A.S. Kerèns
buitengewoon commissaris van de provincie Limburg
1831-1839
Opvolger:
A.J.L.Borret
J.E.P.E. Gericke van Herwijnen
Voorganger:
J.E.P.E. Gericke van Herwijnen
commissaris van voorlopig bestuur van Limburg
(samen met A.J.L.Borret)
1839-1841
Opvolger:
J.E.P.E. Gericke van Herwijnen
Voorganger:
A.J.L.Borret
J.E.P.E. Gericke van Herwijnen
Gouverneur van Limburg
1841-1845
Opvolger:
P.D.E. Macpherson

Monumenten in de buurt van Grafmonument Gericke v. Herwijnen-De Salis in Maastricht

Poortgebouw van de Algemene Begraafplaats Tongerseweg onder een mansardedak met een gebeeldhouwde sluitsteen met doodshoofd.

Tongerseweg 294
Maastricht
Poortgebouw onder een mansardedak, XIX, in het midden van de voorgevel een hardstenen poortomlijsting met blokwerk en een gebeeldhouwde slui..

Graven Van Meeuwen, MacPherson en diens vrouw

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding Drie identieke GRAFMONUMENTEN in de vorm van antieke hardstenen sarcofagen, 1846, 1848, 1889. Geplaatst in een driehoeki..

Kapel Begraafplaats Tongerseweg

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding Neo-gotische KAPEL met grafkelder, dominant gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg, 1885-1890, gebouwd naar een ontwer..

Grafmonument Bosch van Drakenstein

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT Bosch van Drakenstein, 1842, bestaande uit een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk op een hardstenen basement. ..

Grafmonument De Stuers

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie De Stuers, 1861, in de vorm van een obelisk. Prominent gesitueerd op een van de centrale ple..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)