Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument Jezuïeten in Maastricht

Graf Begraafplaats

Tongerseweg 294
6215AC Maastricht
Limburg

Bouwjaar: 1850-1875
Architect: H. Pierey


Beschrijving van Grafmonument Jezuïeten

Inleiding Eclectisch GRAFMONUMENT van de Paters Jezuïeten, XIXc, vervaardigd door H. Pierey. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg, tegen de ommuring van de Joodse begraafplaats. Het grafmonument vormt als zodanig de beëindiging van de zichtas vanaf het poortgebouw. Omschrijving Het grafmonument van de Paters Jezuïeten bestaat uit een zeer rijk geornamenteerde hardstenen triomfboog met een dubbel smeedijzeren hekwerk, dat toegang geeft tot de grafkrypte. De triomfboog wordt geflankeerd door gotische pinakels en is voorzien van een getrapte, rijk geornamenteerde zuilenboog. Rondboogfriezen in architraaf met 11 symbolische afbeeldingen. Het fronton boven de boog is voorzien van het opschrift "Domine dona eis requiem eternam". De krypte wordt omgeven door een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk. Tegen de bakstenen achterwand een gedenkplaat met de overledenen van de Sociëteit van Jezus, bekroond met een beeld van Christus aan het kruis. Waardering Het grafmonument van de Paters Jezuïeten is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociale, geestelijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de eclectische bouwstijl, de esthetische kwaliteiten, de ornamentiek en het materiaalgebruik. Het grafmonument van de Jezuïeten is een zeer belangrijk onderdeel van de begraafplaats aan de Tongerseweg en heeft als zodanig een historisch-ruimtelijke relatie met de aanleg van de begraafplaats. Het grafmonument is in hoge mate gaaf en beschikt over een zeer hoge mate van typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506572
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument Jezuïeten in Maastricht

Grafmonument van Jean Lambert Antoine de Behr

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT voor J.L.A. Ridder de Behr en familie, 1813. Gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg. Omschrijving Het..

Grafmonument Bosch van Drakenstein

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT Bosch van Drakenstein, 1842, bestaande uit een rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk op een hardstenen basement. ..

Grafmonument van Hubert Beckers

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT van Hubertus Johannes Beckers, de Maastrichtse arbeider die tijdens de Zinkwitstaking in 1929 door marechausseekogel..

Grafmonument van Frederik Becks

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding GRAFMONUMENT van Frederik Becks, socialistisch gemeenteraadslid, 1931, vervaardigd door beeldhouwer L. Pieters. Gesitueerd op het..

Kapel Begraafplaats Tongerseweg

Tongerseweg 294
Maastricht
Inleiding Neo-gotische KAPEL met grafkelder, dominant gesitueerd op de begraafplaats aan de Tongerseweg, 1885-1890, gebouwd naar een ontwer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)