Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen o .. in Scharendijke

Weg En Waterwerk

Inlaag 2
4322NK Scharendijke (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 1906-1916
Architect: ir. R.R.L. de Muralt


Beschrijving van Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen o ..

Inleiding Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Middenschouwen. Dit tussen 1906 en 1916 aangebrachte dijkverhogingssysteem met betonmuurtjes werd ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen. De stormvloed van 1906 was de directe aanleiding voor het ontwerpen van dergelijke dijkverhogingswerken. Omschrijving De dijkverhoging bestaat uit langwerpige betonnen muurplaten van variƫrende hoogte, voorzien van een voet, die flexibel met elkaar zijn verbonden door muurlijsten met sponningen. Aan de waterzijde van de Langendijk worden de betonmuurtjes gecombineerd met een zogenaamde trapjesglooiing, eveneens volgens systeem de Muralt. Deze trapjesglooiing bestaat uit betonnen trapvormige elementen tussen betonnen stroken. Ter hoogte van Baken 10 en nabij Baken 26 zijn aan de landzijde trapjesglooiing en zogenaamde spijkerglooiing aanwezig. De spijkerglooiing bestaat uit betonnen tegels, die door een betonnen paal met het dijklichaam worden verankerd. Aan de landzijde ter hoogte van de Ravensweg een gedenkplaat met jaartal 1908. Ter hoogte van Scharendijke wordt de muur onderbroken door de haveningang uit 1901. Onder de bescherming vallen eveneens de natuurstenen dijknummerpaaltjes met wit geschilderde, afgeronde top, vanaf Oost Repart tot aan de haven aan de waterzijde staand en vanaf nr. 2 nummerend; ten oosten van de haven aan de landzijde staand. Waardering Forse, vrijwel ononderbroken reeks dijkverhogingselementen, gedeeltelijk gecombineerd met een trapjesglooiing en een spijkerglooiing. Karakteristiek object voor de Zuidnederlandse eilanden. Van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde en van visueel belang voor het landschap. Materiaaltechnisch van belang vanwege vroeg en uitgebreid gebruik van geprefabriceerde betonelementen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506514
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen o .. in Scharendijke

Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapje ..

Inlaag 2
Scharendijke (Gemeente Schouwen Duiveland)
Inleiding. Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd..

Boerderij "De Drie Wilgen"

Kuijerdamseweg 33
Ellemeet (Gemeente Schouwen Duiveland)
Boerderij "de Drie Wilgen". L-vormig woonhuis, XVIII, onder aaneengesloten schilddaken. Schuiframen met gedeeltelijk nog oorspronkelijk XVII..

Vliedberg

Elkerzeeseweg 44
Scharendijke (Gemeente Schouwen Duiveland)
"Vliedberg".

Terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg

Coord.: 48070-416790
Elkerzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg. Datering: 10e - 13e eeuw. (gedeeltelijke bescherming, voor zover betreft de daarin gelegen vlucht..

't Hert

Weelweg 14
Scharendijke (Gemeente Schouwen Duiveland)
Molen. Kleine ronde bovenkruier van gele baksteen, d.d. 1748.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen o .. in Scharendijke