Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderwijzerswoning in Grootschermer

Woonhuis

Noordeinde 3
1843JH Grootschermer (gemeente Schermer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Onderwijzerswoning

Inleiding Aan de westzijde van het Noordeinde gelegen WOONHUIS, in eclectische trant gebouwd in 1878 als onderwijzerswoning. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd en ten dele onderkelderd woonhuis met lijstgevel. Het woonhuis bestaat uit één bouwlaag onder schilddak met zwarte Hollandse pan en met de noklijn evenwijdig aan de weg. De beide nokpunten hebben een gemetselde schoorsteen met schoorsteenkap. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel (O) is symmetrisch van opzet, telt vijf vensterassen, heeft een plint in hardsteen en een houten fries met kroonlijst. De voorgevel heeft een geblokte liseen aan weerszijden van de centrale ingang. Deze ingang bestaat uit een beglaasde paneeldeur met siersmeedwerk en door gestileerde levensboom onderverdeeld bovenlicht. Voor de deur ligt een stoep in hardsteen met zijleuningen. Boven de ingang - en hiervan door de genoemde kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgemetselde dakkapel onder flauw hellend zadeldak met gesneden windveren en gootlijsten. Het muurwerk van de dakkapel heeft op de hoeken lisenen met verticale spaarvelden. De dakkapel heeft een stolpvenster met bovenlicht. De flankerende traveeën hebben elk twee schuifvensters met T-ramen. De kozijnen en ramen hebben afgronde bovenhoeken. De bovenlichten hebben ook afgeronde hoeken aan de onderzijde. De rechterzijgevel (N) en de linkerzijgevel (Z) hebben een smal schuifvenster nabij de voorgevel. De linkerzijgevel heeft nabij de achtergevel een T-venster. De vensters in de zijgevels hebben hoeken die op dezelfde wijze zijn afgerond als bij de vensters in de voorgevel. Rechterzijgevel en linkerzijgevel hebben een gebosseerde liseen op de hoek met de achtergevel. De achtergevel is gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Rechterzij-, linkerzij- en achtergevel hebben een houten gootlijst op consoles. De vensters, deur en dakkapel in de achtergevel zijn niet oorspronkelijk. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van plattelandsarchitectuur uit de 19de-eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506512
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onderwijzerswoning in Grootschermer

Raadhuis

Scheepjeserf 1
Grootschermer (Gemeente Schermer)
RAADHUIS. Gebouw uit 1639 met twee trapgevels en een in- en uitgezwenkte topgevel. Tegen de achterzijde het voormalige Rechthuis van Noordsc..

Hervormde kerk

Zuideinde 5
Grootschermer (Gemeente Schermer)
Hervormde Kerk. Driezijdig gesloten zaalkerkje uit 1762 met houten toren boven de westgevel. Zerkenvloer, preekstoel, XVII. Doophek en banke..

Boerderij, woonhuis met zadeldak en voorschot

Noordeinde 58
Grootschermer (Gemeente Schermer)
Boerderij uit de 19e eeuw. Het woongedeelte heeft een pannen zadeldak en een voorgevel met houten voorschot. Tegen de achtergevel een bescho..

Boerderij, bestaande uit een stenen woongedeelte onder pannen schilddak, evenwijdig aan de weg

Noordeinde 72
Grootschermer (Gemeente Schermer)
Boerderij, bestaande uit een stenen woongedeelte onder pannen schilddak, evenwijdig aan de weg, in huidige vorm midden of derde kwart 19e ee..

Karakteristieke Noordhollandse hoeve

Noordeinde 74
Grootschermer (Gemeente Schermer)
Karakteristieke Noordhollandse hoeve, gedateerd 1675. Houten woonhuis onder zadeldak en met door een topmakelaar bekroond voorschot in de vo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Onderwijzerswoning in Grootschermer

Foto's (1)