Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stolpboerderij van het Noord-Hollandse type in Ursem gem. S

Boerderij

Ursemmerweg 4
1646WN Ursem gem. S (gemeente Schermer)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1850-1874


Beschrijving van Stolpboerderij van het Noord-Hollandse type

Inleiding Aan noordzijde van de Ursemmerweg gelegen STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gebouwd rond 1880. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij met staartstuk aan de achterzijde (N). De boerderij heeft een schilddak met de noklijn haaks op de weg. Boven het staartstuk gaat het schilddak over in een zadeldak. De daken hebben zwarte Hollandse pannen. De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een vierkant met overstek boven de woning (N). De woning bevindt zich aan de zuidzijde (voorzijde) van het vierkant. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorgevel en de beide zijmuren van het woninggedeelte hebben een gecementeerde plint. Het muurwerk wordt, met uitzondering van de achterzijde, afgesloten met een houten kroonlijst. De voorgevel (Z) is symmetrisch, telt zeven vensterassen en wordt door vier lisenen verdeeld in drie travee├źn, waarvan de middelse travee drie vensterassen telt. De middelste travee heeft in de centrale vensteras een deur met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een getoogd zesruits schuifvenster. Boven de middelste travee - en hiervan door de genoemde kroonlijst gescheiden - bevindt zich een hoog opgetrokken dakkapel onder flauw hellend zadeldak met rijk gesneden windveren en gootlijsten. De dakkapel heeft een zesruits schuifvenster met driehoekige bovenzijde. De flankerende travee├źn hebben elk twee getoogde zesruits schuifvensters. De rechterzijde (O) heeft in het woninggedeelte (nabij de voorgevel) twee getoogde zesruits schuifvensters en een dubbele paneeldeur met gedeeld bovenlicht. Het hierop aansluitende stalgedeelte en het in het verlengde hiervan gelegen muurwerk van het staartstuk heeft een reeks van zes getoogde ijzeren stalvensters. De linkerzijde (W) bevat in het woninggedeelte drie zesruits schuifvensters. De darswand heeft nog een getoogd ijzeren stalvenster. Het overige deel van de darswand is evenals de achterzijde door aanbouw gewijzigd. Waardering De stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard voorbeeld van rijke landelijke bouwkunst uit de late 19de-eeuw. De boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de prominente landschappelijke situering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506511
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stolpboerderij van het Noord-Hollandse type in Ursem gem. S

Stolpboerderij van het afgeleide Westfriese type

Noorddijkerweg 11
Ursem (Gemeente Koggenland)
Inleiding Aan de westzijde van de Noorddijkerweg en aan ruim voorerf gelegen STOLPBOERDERIJ van het afgeleide Westfriese type. De boerderi..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkpad 4
Ursem (Gemeente Koggenland)
N.H.Kerk. Gebouwd in 1846-1847 naar ontwerp van de hoofdingenieur van de Waterstaat E.de Kruyff. Rechthoekige zaalkerk met lisenen en rondbo..

Baarhuisje

Kerkpad 4
Ursem (Gemeente Koggenland)
Inleiding Aan rand van begraafplaats bij Nederlands hervormde kerk van Ursem gelegen BAARHUISJE, waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwar..

Bosch

Molenweg 1
Ursem gem. S (Gemeente Schermer)
Het Bosch. Stolphoeve onder een met geglazuurde pannen gedekte kap. Bij een restauratie is de klokgevelvormige houten geveltop aangebracht e..

Strijkmolen I

Noordschermerdijk 15
Oterleek (Gemeente Schermer)

Kaart & Routeplanner