Leeuwarden: hek in De Kwakel

Boterdijk 91
1424ND De Kwakel (gemeente Uithoorn)

Beschrijving van Leeuwarden: hek

Inleiding Gietijzeren TOEGANGSHEK, geplaatst op de dam over de wegsloot, gelegen op het meest noordelijke deel van het erf van het boerderijcomplex. Omschrijving Dubbel gietijzeren toegangshek, bestaande uit twee in de dam verankerde pijlers met daartussen een naar binnen openslaand dubbel hek en aan de buitenzijde van de pijlers een kleine hekvleugel. De pijlers zijn voorzien van een verticale profilering, horizontale banden en een bolvormige decoratieve bekroning. Het dubbele hek heeft deels spijlen met gedraaide punten, deels spijlen met lelie-achtige topdecoratie. De hekvleugels aan de buitenzijde zijn voorzien van grote smeedijzeren krullen. Waardering Het hek is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van boerderijcomplex "Leeuwarden" en als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse erfafscheiding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)