Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal in De Kwakel

Boerderij

Boterdijk 91
1424ND De Kwakel (gemeente Uithoorn)
Noord Holland

Bouwjaar: 1894


Beschrijving van Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal

Inleiding Voormalige WAGENSCHUUR met paardenstal, behorend bij het boerderijcomplex "Leeuwarden". Het object dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw en is gelegen ten westen van de langhuisboerderij. Omschrijving De wagenschuur op rechthoekige grondslag is opgetrokken in machinaal gevormde baksteen en gedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. De noklijn staat loodrecht op de Boterdijk. De voorgevel (N) is rijk versierd en heeft dubbele, getoogde wagendeuren, geflankeerd door twee rondbogige vensters en in de top een ijzeren oculus met bloemvormige onderverdeling. Afwisselend rode en gele bakstenen sieren het omsluitend metselwerk. Gesneden houten windveren met à-jourwerken een gevelmakelaar sluiten de gevel af. De linker zijgevel (O) duidt met drie deuren van stijl- en regelwerk op een indeling van het gebouw in drie ruimten: de wagenschuur, een paardenstal en een opslaghok. Elke ruimte wordt verlicht door een getoogd, gietijzeren stalraam. De rechter zijgevel (W) grenst aan de rand van het kavel en is voorzien van twee, eveneens getoogde, gietijzeren stalramen. De achtergevel (Z) heeft een daklijst met een makelaar. Waardering De voormalige wagenschuur met paardenstal is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van boerderijcomplex "Leeuwarden" en als voorbeeld van een 19de-eeuwse wagenschuur in rijke streek-eigen bouwtrant op het Noordhollandse platteland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506503
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal in De Kwakel

Leeuwarden: langhuisboerdij met zomerhuis

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS. De langhuisboerderij is van het voergangtype. De boerderij werd volgens een gevelsteen in de voo..

Leeuwarden: hek

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding Gietijzeren TOEGANGSHEK, geplaatst op de dam over de wegsloot, gelegen op het meest noordelijke deel van het erf van het boerderi..

Nooit Gedacht: stalgebouw

Boterdijk 77
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Omschrijving Het één bouwlaag hoge vrijstaande STALGEBOUW ligt ten oosten van de boerderij en is noord-zuid georiënteerd. Het stalgebouw..

Nooit Gedacht: langhuisboerderij

Boterdijk 77
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Omschrijving De noord-zuid georiënteerde vrijstaande LANGHUISBOERDERIJ is één bouwlaag hoog en bestaat uit een woonhuisgedeelte aan de n..

Vrijstaand woonhuis Sjalom

Dorpsstraat 36A
Uithoorn
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS, genaamd "Sjalom", noordwest/zuidoost georiënteerd en gelegen in de oude dorpskern aan de noordwestoever van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal in De Kwakel