Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooit Gedacht: stalgebouw in De Kwakel

Boerderij

Boterdijk 77
1424ND De Kwakel (gemeente Uithoorn)
Noord Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Nooit Gedacht: stalgebouw

Omschrijving Het één bouwlaag hoge vrijstaande STALGEBOUW ligt ten oosten van de boerderij en is noord-zuid georiënteerd. Het stalgebouw is opgetrokken in rode baksteen op een donkerrode bakstenen plint en wordt gedekt door een zadeldak bekleed met grijze kruispannen. De voorgevel (N) bezit op de begane grond dubbel openslaande houten staldeuren. Ter weerszijden van deze staldeuren bevindt zich elk een ijzeren getoogd stalvenster. In de geveltop van deze noordgevel bevindt zich een venster met ijzeren roedenverdeling en halfronde beeïndiging bovenlangs. De geveltop wordt afgesloten door gladde houten windveren. De westelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: één ijzeren stalvenster, twee houten deuren met bovenlichten, twee ijzeren stalvensters, één houten deur met bovenlicht en één ijzeren stalvenster. De houten deuren bezitten fraaie smeedijzeren gehengen. De oostelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: één ijzeren stalvenster, één houten deur en drie ijzeren stalvensters. De achtergevel (Z) is blind op een houten luik in de geveltop na. Ook hier wordt de geveltop afgesloten door gladde houten windveren. Waardering Het stalgebouw is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het boerderijcomplex "Nooit Gedacht" en als typerend voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws stalgebouw op het Noordhollandse platteland in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506500
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nooit Gedacht: stalgebouw in De Kwakel

Nooit Gedacht: langhuisboerderij

Boterdijk 77
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Omschrijving De noord-zuid georiënteerde vrijstaande LANGHUISBOERDERIJ is één bouwlaag hoog en bestaat uit een woonhuisgedeelte aan de n..

Leeuwarden: langhuisboerdij met zomerhuis

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS. De langhuisboerderij is van het voergangtype. De boerderij werd volgens een gevelsteen in de voo..

Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding Voormalige WAGENSCHUUR met paardenstal, behorend bij het boerderijcomplex "Leeuwarden". Het object dateert uit het vierde kwart v..

Leeuwarden: hek

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding Gietijzeren TOEGANGSHEK, geplaatst op de dam over de wegsloot, gelegen op het meest noordelijke deel van het erf van het boerderi..

Vrijstaand woonhuis Sjalom

Dorpsstraat 36A
Uithoorn
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS, genaamd "Sjalom", noordwest/zuidoost georiënteerd en gelegen in de oude dorpskern aan de noordwestoever van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nooit Gedacht: stalgebouw in De Kwakel

Foto's (1)