Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooit Gedacht: langhuisboerderij in De Kwakel

Boerderij

Boterdijk 77
1424ND De Kwakel (gemeente Uithoorn)
Noord Holland

Bouwjaar: 1901


Beschrijving van Nooit Gedacht: langhuisboerderij

Omschrijving De noord-zuid georiënteerde vrijstaande LANGHUISBOERDERIJ is één bouwlaag hoog en bestaat uit een woonhuisgedeelte aan de noordzijde en een stalgedeelte aan de zuidzijde. Het geheel is opgetrokken in rode baksteen op een donkerrode bakstenen plint en wordt gedekt door een rieten zadeldak met overstek. De noklijn is met pannen gedekt. De voorgevel (N) bezit op de begane grond drie getoogde houten T-schuifvensters met ter weerszijden daarvan houten luiken. De gebogen strekken boven de vensters bezitten een kunststenen sluitsteen. In de noordoosthoek bevindt zich onder het woonhuisgedeelte een kaaskelder. In de voorgevel is dit zichtbaar door middel van een keldervenster met houten luiken onder het linker raam. In de geveltop van de voorgevel bevindt zich een in drieën geleed houten venster, waarbij het middelste deel een vierruits schuifvenster bevat en bovenlangs halfrond wordt beëindigd. Langs de daklijst bevinden zich geschulpte houten windveren en in de geveltop is een houten topgevelvulling aangebracht. Op de voorgevel die is versierd met enkele gietijzeren siermuurankers is de naam "Nooit Gedacht" aangebracht. De linkerzijgevel (O) bevat van noord naar zuid: één keldervenster met houten luiken ter hoogte van de kaaskelder, twee houten T-schuifvensters met getoogde bovendorpels en houten luiken, één houten deur met glazen bovenlicht, twee ijzeren stalvensters, één houten deur en wederom twee ijzeren stalvensters. De westelijke zijgevel bezit van noord naar zuid: drie houten T-schuifvensters met getoogde bovendorpel. Twee van de drie vensters bezitten ter weerszijden houten luiken. Voorts bevinden zich in deze westgevel twee nieuwe vensters, één houten deur en aan de zuidzijde vier ijzeren stalvensters. De achtergevel (Z) van de boerderij bezit op de begane grond drie houten deuren, waarbij de middelste een zesruits glazen bovenlicht heeft. Ter weerszijden van de middelste deur is een vierruits houten venster in de gevel geplaatst. In de geveltop bevindt zich een halfrond venster met ijzeren roedenverdeling. Langs de daklijst van de achtergevel bevinden zich gladde houten windveren. In alle gevelzijden van de boerderij bevinden zich rondom ijzeren muurankers. Waardering De langhuisboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex "Nooit Gedacht" en als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een langhuisboerderij uit het begin van de 20ste eeuw op het Noordhollandse platteland in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506498
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nooit Gedacht: langhuisboerderij in De Kwakel

Nooit Gedacht: stalgebouw

Boterdijk 77
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Omschrijving Het één bouwlaag hoge vrijstaande STALGEBOUW ligt ten oosten van de boerderij en is noord-zuid georiënteerd. Het stalgebouw..

Leeuwarden: langhuisboerdij met zomerhuis

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding LANGHUISBOERDERIJ MET ZOMERHUIS. De langhuisboerderij is van het voergangtype. De boerderij werd volgens een gevelsteen in de voo..

Leeuwarden: voormalige wagenschuur met paardenstal

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding Voormalige WAGENSCHUUR met paardenstal, behorend bij het boerderijcomplex "Leeuwarden". Het object dateert uit het vierde kwart v..

Leeuwarden: hek

Boterdijk 91
De Kwakel (Gemeente Uithoorn)
Inleiding Gietijzeren TOEGANGSHEK, geplaatst op de dam over de wegsloot, gelegen op het meest noordelijke deel van het erf van het boerderi..

Vrijstaand woonhuis Sjalom

Dorpsstraat 36A
Uithoorn
Inleiding Vrijstaand WOONHUIS, genaamd "Sjalom", noordwest/zuidoost georiënteerd en gelegen in de oude dorpskern aan de noordwestoever van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nooit Gedacht: langhuisboerderij in De Kwakel

Foto's (5)