Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorgebouw in Graft

Nijverheid Industrie

Dorpsstraat 58
1484EL Graft (gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland

Bouwjaar: 1918
Architect: J.B. van Loghem


Beschrijving van Transformatorgebouw

Inleiding TRANSFORMATORGEBOUW, gebouwd in 1918 in opdracht van het provinciale electriciteitsnet naar het ontwerp van architect J.B. van Loghem in rationele bouwtrant. Het transformatorgebouw is vrijstaand gesitueerd op de rooilijn aan de noordzijde van de Dorpsstraat in Graft. Tijdens de restauratie in 1990 werden er zinken bakgoten met houten fries en zinken hemelwaterafvoeren met gietijzeren ondereinden aangebracht. Omschrijving Het transformatorgebouw is als een torenachtig volume opgetrokken uit rode baksteen onder zadeldak tussen topgevels met uitgemetselde schouders, bedekt met rode Hollandse pannen en met de noklijn haaks op de weg. Op de punt zijn de topgevels en de deklijst uitgevoerd in hardsteen. De vensteropeningen zijn geplaatst tussen rollagen. De ventilatieopeningen onder rollaag in de plint zijn voorzien van een rooster. De plint wordt afgesloten door een rollaag. De voorgevel (Z) heeft een asymmetrische indeling met op de begane grond aan de linkerzijde stalen deuren onder rollaag in een uitgemetselde omlijsting waarboven een tableau met gele geglazuurde tegels met de letters PEN van groene geglazuurde tegels in een omlijsting van groene geglazuurde tegels met rollaag boven en onder. Aan de rechterzijde zijn drie lange openingen voorzien van glazen bouwstenen. Op de verdieping is aan de linkerzijde een houten deur geplaatst onder rollaag met daarboven een opening met een dubbele rij glazen bouwstenen. Aan de rechterzijde zijn drie lange openingen voorzien van glazen bouwstenen. In de topgevel is een sieranker geplaatst. De linker zijgevel (W) bevat op de verdieping aan de rechterzijde twee lange openingen met glazen bouwstenen en aan de bovenzijde drie dichtgezette openingen. De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond links en rechts een lange opening met glazen bouwstenen. De achtergevel (N) bevat op de begane grond aan de rechterzijde drie lange openingen met glazen bouwstenen, een ventilatieopening en een anker op ankerplaat in de topgevel. Waardering Het transformatorgebouw is van algemeen belang vanuit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vrij zeldzaam type transformatorstation uit het eerste kwart van de 20ste eeuw in rationele bouwtrant. Tevens is het van belang als onderdeel uit het oeuvre van architect J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506493
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorgebouw in Graft

Voormalige pastorie, thans woonhuis

Raadhuisstraat 20
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Voormalige PASTORIE, thans woonhuis, gesitueerd aan de oostzijde van de straat, in 1878 gebouwd ter vervanging van de voorgaande ..

Raadhuis

Raadhuisstraat 24
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Raadhuis. Gebouw uit 1613 met topgevels aan drie zijden. Rijke architectuur met pilasters, lijsten en uitspringende blokken van natuursteen...

Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk

Raadhuisstraat 24
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Fundamenten en zerkenvloer van de Hervormde Kerk, die dateerde uit de 17e eeuw.

Voormalig weeshuis van de nederlands hervormde gemeente

Dorpsstraat 26
Graft (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Voormalig WEESHUIS van de Nederlands Hervormde gemeente, gebouwd in 1911-1912 naar neo-Renaissance ontwerp van R.K. Koppen & Zoon..

St.Bonifatius

Rechtestraat 164
De Rijp (Gemeente Graft De Rijp)
St.Bonifatius, 1860-1863, J. van Straaten en J.J.Offenberg. Eenbeukige neogotische kerk met veelhoekig gesloten koor en ijzeren spanten, die..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)