Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis behorend tot het hooihuisboerderij-complex in Oost Graftdijk

Woonhuis

Oostgraftdijk 44
1487MC Oost Graftdijk (gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Woonhuis behorend tot het hooihuisboerderij-complex

Omschrijving Het WOONHUIS behorend tot het hooihuisboerderij-complex en gebouwd op rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit baksteen en bestaat uit één bouwlaag onder zadeldak, waarvan de nok loodrecht staat op die van de schuur. Het dak is bedekt met zwart geglazuurde rode Hollandse pannen en is langs de onderzijde voorzien van een goot met houten lijst. De korte zijden van het pand (de zuidwestzijde grenzend aan het kanaal, de noordoostzijde aan de straat Oost-Graftdijk) zijn gecementeerd en voorzien van gesneden windveren en verticaal beschot met dubbel venster in de geveltop. De zuidwestzijde heeft ter hoogte van de begane grond een schuifraam en een later vergrote vensterpartij; de noordoostzijde drie ramen, waarvan het rechter korter is door de situering boven een kelder. De lange gevel aan de zuidoostzijde heeft twee ramen, de gevel aan de noordwestzijde drie kelderramen en ter hoogte van de begane grond een deur met stoep en vier vensters van verschillend formaat (het meest westelijke is vergroot). Waardering Het woonhuis is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het hoohuisboerderij-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 506487
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis behorend tot het hooihuisboerderij-complex in Oost Graftdijk

Hooihuis

Oostgraftdijk 44
Oost Graftdijk (Gemeente Graft De Rijp)
Omschrijving Het HOOIHUIS is gebouwd op vierkante plattegrond, opgetrokken uit houten, zwart geteerde delen (rabat) op bakstenen plint en w..

Schuur

Oostgraftdijk 44
Oost Graftdijk (Gemeente Graft De Rijp)
Omschrijving De SCHUUR bevindt zich aan de noordwest zijde van het hooihuis en is gebouwd op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit hout..

Hervormde kerk

Oostgraftdijk 45
Oost Graftdijk (Gemeente Graft De Rijp)
Herv.KERK. Rechthoekige zaalkerk uit 1840 met steunberen en spitsboogvensters en boven de façade een houten torentje; op de achtergevel een..

Doopsgezinde vermaning

Oostgraftdijk 27
Oost Graftdijk (Gemeente Graft De Rijp)
Inleiding Doopsgezinde VERMANING, uit de jaren zeventig van de 19de eeuw in sobere eclectische bouwtrant met gepleisterde voorgevel. De arc..

Het Heerenhuis, polderhuis van de Starnmeer en Kamerhop. Tegen de dijk gebouwd rechthoekig huis met schilddak, tevens uitspanning

Starnmeerdijk 21
Spijkerboor (Gemeente Wormerland)
Polderhuis van de Starnmeer en Kamerhop. Tegen de dijk gebouwd rechthoekig huis met schilddak, tevens uitspanning. Gevelsteen met opschrift ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis behorend tot het hooihuisboerderij-complex in Oost Graftdijk

Foto's (1)